De profeet (Allah’s vrede en zegeningen zijn met hem) heeft gezegd:

“De beste van jullie is degene die het beste is voor zijn vrouwen en ik ben de beste van jullie voor mijn vrouwen.”

Hij (Allah’s vrede en zegeningen zijn met hem) zei ook:

“Niemand is oprecht jegens vrouwen, behalve de vrijgevige man, en niemand vernederd hen behalve degene die zeer brutaal (onbeschoft) is.”

O echtgenoot, wees goed voor jouw echtgenote! Aboe Hoerayrah (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft verhaald dat de boodschapper van Allah (Allah’s vrede en zegeningen zijn met hem) zei:

“De beste gelovigen in het geloof zijn degenen met het beste karakter; en de beste van hen zijn degenen die zich het beste gedragen tegenover hun vrouwen.” (Overgeleverd door at-Tirmidzie)

Imam Ahmad ibn Hanbal (rahimahullah) gaf zijn zoon op zijn trouwdag een aantal van de volgende adviezen:

“Beste zoon, jij zult thuis geen gelukzaligheid vinden behalve wanneer jij deze tien karaktereigenschappen toont jegens jouw vrouw. Vergeet ze dus niet en wees enthousiast in het in praktijk brengen van deze tien punten.”

 

  1. Vrouwen houden van aandacht, vertel haar dus vaak dat je om haar geeft.
  2. Wees niet te afstandelijk in het uiten van je liefde naar haar toe, anders zal de affectie tussen jullie beide afnemen.
  3. Vrouwen hebben een hekel aan een overspannen mannen, laat dus zien dat je je veilig voelt bij je vrouw.
  4. Vrouwen houden van datgene, waar jij ook van houdt. Zorg er dus voor dat je mooie woorden uitspreekt, jezelf goed verzorgd en een lekker geurtje opdoet.
  5. Inderdaad, het huis is de domein van de vrouw. Wanneer zij zich erin bevindt, waant zij zich op haar troon. Zij is de baas in huis. Probeer haar deze rijkdom niet af te nemen!
  6. Een vrouw houdt van haar man, maar wilt haar eigen familie niet verliezen. Sta dus nooit tussen haar en haar familie, want dat kan onvoorziene problemen veroorzaken.
  7. Een rib is gebogen, probeer het recht te maken en het zal breken. Je zal altijd wel iets willen veranderen aan je vrouw, maar wees erop bedacht dat ook zij kan breken. Zorg voor een natuurlijk balans.
  8. Van nature zijn veel vrouwen anderen ondankbaar. Als je haar tien jaar lang goed hebt behandelt, en een keertje hebben uitgescholden, dan zal zij die tien jaar vergeten en jou wijzen op die ene scheldpartij.
  9. Zonder twijfel zal  een vrouw perioden krijgen waarin zij regelmatig chagrijnig is. Tijdens haar menstruatie, maar ook na het bevallen. Behandel haar goed tijdens deze perioden en heb geduld met haar.
  10. Last but not least, weet dat jouw vrouw als een gevangene is. Wees haar dus genadig!