In dit ingezonden stuk geeft David zijn ervaringen weer over hunkerige mannen die (bekeerde) vrouwen als makkelijke prooi zien. Met deze en andere soortgelijke verhalen wilt Stichting Bekeerling vrouwen bewuster maken van hun positie in de gemeenschap zodat ze zichzelf beter kunnen beschermen.

Zijn alle mannen hetzelfde?

De man is een jager. Over het algemeen (niet alle mannen) zien ze de vrouw als prooi. En ik kan het weten want ik praat veel met mannen. Ooit met niet moslim mannen van het type YOLO, daarna met radicale gewelddadige moslimmannen die speciale innovatieve regels hadden bedacht voor zichzelf. Daarna met de moslimmannen van een bepaalde sekte die de regels in de islam ombuigen naar eigen gewin. Daarna met moslimmannen die gewoon hele goede broeders waren. Het jagersinstinct kwam bij de meeste mannen voor die ik sprak. Laat ik het houden bij de uitspraken die ik heb gehoord van de meest verstandige mannen. Zo zei iemand een keer letterlijk, het levensdoel van mijn vrouw moet zijn: Mij pleasen. Een andere lachte smakelijk toen we het hadden over huwelijksetiketten en hij bepaalde nare uitlatingen deed.

Egocentrisme

Het engste vind ik wel mannen die heel goed weten te beargumenteren wat hun rechten zijn in de islam, maar niet wat hun plichten zijn. En zo ken ik vele verhalen van vrouwen die het ongelukkig hebben getroffen met hun man. Het schrijnendste geval vind ik wel de zuster die zo slecht is behandeld door haar man dat ze uiteindelijk haar toevlucht zoekt bij een loverboy, met alle gevolgen van dien.
Een van de meest gebruikte strategieën is het trouwen met een vrouw volgens de zogenaamde islamitische huwelijk waarna de man de voeten neemt. Nou is het Islamitische huwelijk iets goeds en biedt het normaal gesproken bescherming voor zowel de man als de vrouw. Maar niet altijd in Nederland (bij bekeerde vrouwen). Het contract kan ongeldig zijn en meestal kan de man weg komen op de manier die hij wil.

Niet in Nederland

Ik ken tig verhalen van vrouwen met kinderen die van de één op andere dag worden verlaten door hun man. De man laat niets meer van zich horen en betaalt niet mee aan het onderhoud van het kind. Sterker nog, hij ziet zijn kind nooit meer en zijn ex-vrouw weet niet eens meer waar hij woont en of die überhaupt leeft. Nogmaals, een Islamitisch huwelijk is iets bijzonders. De profeet (vrede zij met hem) heeft in een overlevering gezegd dat dit het sterkste contract is wat er bestaat. Er is geen contract wat serieuzer genomen dient te worden dan het huwelijkscontract. In een ideale islamitische omgeving ga je naar de Islamitische rechter die de rechten van de vrouw alsnog inwilligt. Maar niet in Nederland. Hier is het niets waard en kan de man doen wat hij wil, met als grootste nadeel: Het niet bijdragen aan de kosten voor het kind, geen omgangsregeling e.d.

“Laten we terug gaan naar het verhaal van de jager en de prooi. Zo is er een bekeerde zuster die vele huwelijksaanzoeken kreeg. Omdat haar broer ook bekeerd is, stuurde ze alle aanzoeken door naar hem. Daarna bleef het in alle gevallen opvallend stil.”

Hoe trouwen

Wil je trouwen, dan is er de oplossing. De islamitische nikaah is op zichzelf staand niet toegestaan in Nederland. Dus de imam of andere persoon die het doet kan daar problemen mee krijgen. Het mag echter wel als het officieel gemeentelijke huwelijk heeft plaats gevonden. Als je je trouwboekje laat zien, dan is iedere imam wel bereid om mee te werken. Sterker nog, de gemeente heeft in de islam geen enkele autoriteit om het huwelijk halal te maken. Als je alleen naar de gemeente gaat zonder dat je aan de Islamitische voorwaarden hebt voldaan, is je huwelijk Islamitisch gezien ongeldig. Dus nadat je bij de gemeente bent geweest is het altijd handig om een imam of iemand anders het huwelijk islamitische te voltrekken. Een andere mogelijkheid is om daarna naar de Marokkaanse of Turkse consulaat te gaan. Als de wali (voogd) aanwezig is, de twee getuigen, het ja-woord van zowel de man als de vrouw en de huwelijksschat wordt genoemd, dan is het huwelijk islamitisch geldig en ben je vanaf dat moment islamitisch getrouwd. En dat gebeurd in de consulaten. Ga je niet naar de consulaat dan kan de vader of iemand anders dit doen. Een imam is geen voorwaarde.

Nee, niet grappig!

Laten we terug gaan naar het verhaal van de jager en de prooi. Zo is er een bekeerde zuster die vele huwelijksaanzoeken kreeg. Omdat haar broer ook bekeerd is, stuurde ze alle aanzoeken door naar hem. Daarna bleef het in alle gevallen opvallend stil. Wat leren we hieruit? De ideale zuster, voor deze jagers is een bekeerde zuster, zonder familie, met wie ze even snel een Islamitisch huwelijk kunnen sluiten. Naast de rechten die ze ontnemen hopen deze jagers ook op een naïeve zuster zonder islamitische familie en waarschijnlijk ook zonder al te veel kennis zodat ze haar makkelijk kunnen manipuleren. Uiteraard getuigd het verhaal van de zuster met haar broer hiervan.
Mijn advies aan de zusters. Trouw verstandig en trouw officieel. Laat alles via je vader verlopen als je vader moslim is. En als je vader geen moslim is, laat hem dan alsnog kennis maken met je familie. Trouw via de officiële weg en zoek daarna een imam die je tijdelijke voogd kan zijn. Speel geen spelletjes met het huwelijk. Voor je het weet zit je met een kind zonder vader en is je ex weer op zoek naar het volgende slachtoffer. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Moge Allah eenieder bijstaan en mijn vergeven voor eventuele fouten in dit artikel.

 

Dit is een ingezonden artikel. Meningen of uitingen zijn gedaan op persoonlijke titel.
Voel jij je als bekeerling tijdens ook zo “alleen”? Word dan lid van onze Facebookgroep “Bekeerlingen Bijeen”. Samen staan we sterker! Ben je de moeder, vader, broer of zus van een familielid die bekeerd is tot de Islam? Word dan lid van onze groep voor niet-moslim familieleden. Zo hopen wij dat jullie jullie moslim familielid beter leert begrijpen.