Bekeringsverhaal van Merijn Barkman. Een Nederlandse man geboren in 1989.

Introductie

 

Ik ben geboren in een klein dorp in de provincie Friesland  (des Fryslân!).  Ik ben opgegroeid met beide ouders en een oudere broer. Bij ons thuis waren we niet religieus. Mijn ouders hebben mijn broer en mij atheïstisch opgevoed. Mijn moeder is op dezelfde manier opgevoed. De ouders van mijn vader waren eerst hervormd, later Jehova getuige, mijn vader is op die manier opgevoed.

Toch is mijn vader van het geloof afgestapt. Als ik heb de vraag stelde waarom, kreeg ik het antwoord “omdat je bepaalde regels moet volgen en bepaalde dingen moet laten, zodra het ‘moet’ is het al niet goed”. Het kwam er eigenlijk op neer dat mijn vader tegen zijn zin is ‘meegesleurd’ naar de kerk en toen hij 18 werdt heeft hij zich daartegen gekeerd.

In ons dorp waren 2 scholen; een openbare school en een Christelijke school. Ik ben vanzelfsprekend naar de openbare school gegaan. Tussen de middag aten mijn broer en ik altijd bij de buren. Zij waren Christelijk. Zij hadden 2 dochters en zij zaten op de Christelijke school. Deze buren namen ons wel eens mee naar de kerk. Voornamelijk met dagen zoals Kerst. Ik werd nieuwsgierig en wilde meer weten.

Ondertussen was er een nieuw gezin in het dorp komen wonen. Dit gezin had 3 kinderen waarvan een jongen van mijn leeftijd. Deze jongen en ik werden vrienden. Bij dit gezin thuis waren ze Jehova getuige. Ik, met mijn nieuwsgierigheid, zat vol vragen en dus besloot het gezin mij mee te nemen naar ‘Bijbelstudie’. Hier heb ik veel geleerd over de Bijbel, ik was toen een jaar of 9. Mijn oma werd natuurlijk helemaal enthousiast toen ze dat hoorde en gaf mij de bijbel op cassettebandje.  Dit was speciaal voor kinderen om de bijbel te leren. Ik was altijd erg nieuwsgierig, maar de verhalen klonken erg ongeloofwaardig en het heeft me niet overtuigd. Ik was nog steeds de atheïst zoals ik opgevoed was.

Brabant

Op mijn 10e ben ik verhuisd naar Noord – Brabant, waar ik op een Rooms-katholieke basisschool terecht kwam. Hier is religie wel eens gespreksonderwerp geweest, maar omdat het me niet kon overtuigen tijdens de Bijbelstudie interesseerde het me niks meer. 2 Jaar later ben ik naar de middelbare school gegaan. Ik kwam in de pubertijd en ben toen op jonge leeftijd al in aanraking gekomen met drank en drugs. Ik leefde er op los. Rond mijn 15e kwam ik voor de eerste keer in aanraking met politie en justitie.

politie

Ik ben enkele jaren op die manier doorgegaan. Drank, drugs en justitie, zo zag mijn leven er uit. Dit leidde ertoe dat ik op 18-jarige leeftijd vast kwam te zitten. Ik heb toen 5 maanden gezeten. Toen ik vrij kwam was het wat minder drank, maar nog altijd wel wat drugs. Ik probeerde iets serieuzer te worden en ben op mijn 20ste een vak gaan leren. Helemaal serieus werd ik niet aangezien de drank en drugs nog steeds een grote rol in mijn leven speelde.

Turkije

In 2012, toen ik 23 was, leerde ik een Turkse vrouw van 22 jaar kennen, woonachtig in Istanbul. Ik heb het jaar ervoor op vakantie 2 Turkse jongens leren kennen, via hun ben ik in contact gekomen met deze vrouw. Deze dame was Moslima. Ik had totaal geen kennis van de Islam. In mijn ogen waren Moslims terroristen. We hadden leuke gesprekken maar het botste wel eens vanwege haar Islamitische gedachtengoed en mijn “vrije” atheïstische opvattingen. Ze vroeg me eens te verdiepen in de Islam, zodat ik zou weten waar zij het over had.

UW INTERESSE GEWEKT?Like ons op Facebook!like

Onderzoek

Ik kocht een ‘pocketkoran’ en ben een beetje gaan surfen op het internet. Ik beperkte me tot het internet. Tik bij YouTube “Islam” in en je krijgt veel documentaires over het leven van de Profeet (vrede zij met hem) en het ontstaan van de Islam. Deze verhalen vond ik erg mooi, maar op het begin bleef het voor mij ongeloofwaardig.

Toch ben ik me er meer in gaan verdiepen, puur omdat de verhalen zo mooi klonken. De biografie van de Profeet (vrede zij met hem) is dan ook echt een aanrader voor elke moslim, maar ook niet-moslim om te bestuderen.

Tijdens het surfen op het internet stuitte ik op de ‘wonderen van de Koran’. Dit intrigeerde mijn enorm.

Ik ben dit verder uit gaan zoeken. Ik zal er niet verder op ingaan, maar mocht je er niet van op de hoogte zijn, tik dan eens bij Google in; ‘wonderen van de Koran’ en zo heb je ook nog de ‘statistische wonderen van de Koran’.

Dit opende mijn ogen. Na me hier veel in verdiept te hebben kon ik er haast niet meer omheen. Er moest wel een God zijn.

★ HvNL over de Ramadan! ★ Een reportage met broeder Merijn Barkman. #BEKEERLING #ISLAM #ISLAAM #ISLAMITISCH…

Geplaatst door Stichting Bekeerling op donderdag 18 juni 2015

Tot op de dag van vandaag proberen atheïsten deze wonderen te weerleggen met de argumenten dat bijvoorbeeld de Egyptenaren dit al eeuwenlang wisten.

Ja, de Egyptenaren hadden theorieën, maar konden het nooit bewijzen. De ‘wonderen van de Koran’ zijn pas in de laatste eeuwen wetenschappelijk bewezen. Hoe verklaar je dat in een boek van 1400 jaar oud bijvoorbeeld de verschillende fases van de embryo in de baarmoeder beschreven wordt, terwijl dit pas in de laatste eeuwen met de huidige wetenschap vastgesteld is.

De Egyptenaren hadden meerdere theorieën, de theorieën die uiteindelijk niet bleken te kloppen hoor je nu dus ook niks meer van. Hoe verklaar je dat wat er in de Koran beschreven werd, uiteindelijk allemaal op waarheid berust. Dat er geen enkele fout in staat. Dat kan niet anders dan het werk van de Schepper zijn. Ik geloofde nu in de Schepper. Dit was erg vreemd voor mij.

Ik ben de Islam verder gaan onderzoeken. Zo ben ik debatten gaan bekijken van Islamitische geleerden zoals Dr. Zakir Naik. Debatten met atheïstische professors, Christelijke professors, noem maar op. Het viel me op dat de Islamitische geleerden de debatten altijd wonnen. In enkele gevallen waren er zelfs mensen bij die zich ter plekke bekeerde tot de Islam.

Ik geloofde in God en ik geloofde dat de Islam de ware religie is. Ik stond op het punt de shahada uit te spreken.

In tussentijd was ik ook meerdere keren in Istanbul geweest. De Turkse vrouw wist dat ik de shahada uit wou spreken en wilde daar graag bij zijn.

Ik ben met haar en haar ouders naar de Eyüp Sultan moskee in İstanbul gegaan waar ik vervolgens de shahada heb uitgesproken. Het was toen 14 oktober 2013. Een dik jaar na het begin van mijn onderzoek naar de Islam.

“Ma sha Allah wat een onbeschrijfelijk gevoel was dat! Het klopt echt wat ze zeggen, dat je je als herboren voelt!”

Op moskeetocht

Toen ik terug kwam in Nederland ben ik op zoek gegaan naar een Moskee.

In ons dorp was geen Moskee dus ik moest naar het stadje Oosterhout wat tegen ons dorp aan ligt. Mijn eerste Moskeebezoek was geen succes. Ik werd in de (kleine) moskee niet erg hartelijk ontvangen. Ik vertelde een beknopte versie van mijn bekeringsverhaal en waarschijnlijk dachten ze dat ik voor deze Turkse vrouw was bekeerd. Een fout die tot op heden nog vaak word gemaakt. Ik ben bekeerd door haar, maar niet voor haar. Dat is een verschil. Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een andere Moskee. Ik kwam uit in Waalwijk.

De man die me hier opving was erg enthousiast en blij om mij te leren kennen. Hier werd ik dus wel heel hartelijk ontvangen en heb me hier verder laten begeleiden.

Ik was bekeerd, maar ik kon nog niet bidden. Daar lag mijn prioriteit nu. Omdat ik zo leergierig was heb ik het gebed best rap geleerd. Na 2 maanden had ik de Arabische teksten al uit mijn hoofd geleerd en kon ik zelfstandig een volledig gebed verrichten.

De eerste keer dat ik het gebed volledig zelfstandig, zonder spiekbriefje, kon verrichten weet ik nog erg goed. Het moment dat mijn voorhoofd de grond raakte (sudjud) maakte mij bijna emotioneel zo fijn voelde het. Dit is ook de reden dat ik graag de 5 verplichte gebeden, maar ook de aanbevolen Sunnah gebeden verricht.

Ik was van een ‘straatratje’ aan de drank en drugs veranderd in een Moslim. Dit heeft mijn leven alleen maar voordelen gegeven. Drank, drugs en justitie zijn verleden tijd. Ik ben aardiger voor de mensen om mij heen. Ik doe zelfs aan liefdadigheid. Wie had dat nou gedacht?!

Tja en het varkensvlees…  Speklappen en karbonade vond ik toch nooit lekker dus dat mis ik niet…