Ben Bird, een fanatieke voetbalfan met seizoenstickets van Nottingham Forest, doet zijn woordje over waarom hij zich bekeerde tot de Islam. “Ik haatte de Islam, maar ben moslim geworden. Waarom? Mohamed Salah, de Liverpoolse aanvaller, inspireerde mij…”

“Ik kan mezelf zijn, ook na mijn bekering”

Ben Bird en Mohamed Salah

Mohamed Salah heeft me echt oprecht geïnspireerd. Ik kan mezelf zijn omdat ik de shahada heb uitgesproken. Ik kan mezelf zijn omdat ik heb gezien dat Mohamed Salah dat ook is. Ik zou hem graag willen ontmoeten zodat ik zijn hand kan schudden en “Cheers” of “Shukran” kan zeggen.

Mohamed Salah is een Egyptische profvoetballer die uit komt voor Britse voetbalclubs.

Mijn vrienden geloven het nog niet.

Mijn vrienden kunnen het bijna niet geloven dat ik moslim ben. Ik ben niet veel veranderd, ik denk dat mijn hart alleen iets beter is geworden. Tijdens voetbaldagen ging ik naar de pub, begon ik te gokken, om na de wedstrijd terug de pub in te gaan om te realiseren dat ik veel geld kwijt ben! Het veranderen is moeilijk omdat je gewend bent geraakt aan het (gok)cultuur.

“Net als Conor McGregor vond ik de Islam achtergesteld”

Ik schaam me er een beetje voor, maar voordat ik me tot de Islam bekeerde vond ik de Islam een achtergestelde religie. Ik vond het moslimcultuur en de mensen maar niks en dacht dat ze niet wilden integreren in onze maatschappij en alles maar wilden overnemen.

Tijdens mijn laatste jaren op school was ik op zoek naar een zondebok omdat mijn schoolprestaties niet zo bast waren. Dat werden de moslims en niet lang hierna ontdekte ik extreem-rechtse websites. Grote hoeveelheden anti-Islam en moslimpropaganda volgden.

Het probleem was dat ik geen moslims kende…

Ik had hele nare ideeën en meningen over de Islam. Ik heb deze altijd (voor moslims) voor me gehouden omdat ik geen moslims kende. Mijn graad in Midden-Oosten studies aan de Leeds Universiteit veranderde alles.

Ga het gesprek aan met moslims

In mijn zoektocht naar een onderwerp voor mijn proefschrift kwam ik niet ver. Een leraar begon over het Mohamed Salah-liedje. Een bekend liedje waar ik nooit lang bij heb stil gestaan.

Plotseling kreeg ik de vraag: “Mohamed Salah, een kado van Allah. Zijn zijn kwaliteiten gespreksstof die Islamofobie tegengaat binnen de media en binnen politieke sferen?”

Luister eens naar een liedje over Mohamed Salah

De Liverpool-fans zongen het liedje luidkeels, inclusief het zinnetje “Als hij nog een paar goals scoort, word ik moslim nog ook!”. Deze tekst kwam hard bij mij binnen. Dit was het…

Voor het eerst kwam ik op hoog niveau in contact met moslims. Mijn universiteit gaf me diverse kansen om in contact te komen met studenten uit Saudi-Arabië. Ik dacht altijd dat het slechte mensen waren met zwaarden, maar ze waren de beste mensen die ik ooit heb ontmoet. Mijn vooroordelen over Arabische landen waren in één klap geschiedenis.

Mohamed Salah tijdens de Sudjood

“Salah liet me zien dat je normaal én moslim kunt zijn. Je kunt jezelf zijn…”

Mohamed Salah was de eerste moslim in wie ik me kon vinden. De manier hoe hij leeft, hoe hij mensen aanspreekt. Veel voetballers kunnen iets van hem leren.

“Door Mohamed Salah houden mensen weer van moslims”

Een Egyptenaar die ik tegen kwam vertelde me dat Mohamed Salah het juiste moslimgedrag vertoond. Daar kon ik me in vinden. Toen hij de Champions League won zei hij dat het een overwinning van de Islam was. Na iedere goal buigt Salah zichzelf voor Allah, tegen de grond (sudjood). Miljoenen mensen over de wereld kijken naar de Premier League en zien Mohamed Salah dit doen. Ik leer steeds meer over de Islam en ben nog lerende.

“Ik zou hem een klap verkopen!”

Wat ik zou willen zeggen tegen de oude Ben? Ik zou hem een klap op zijn smoel geven, dat zeg ik eerlijk! Hoe kun je op zo’n manier over mensen denken die zo divers zijn (1.800.000.000 verschillende moslims)?

Je moet met de mensen praten. Begin ze (de moslims) vragen te stellen. We leven in een multiculturele samenleving en dat is niet voor niets.

De gemeenschap moet de grenzen verleggen. Ga voetballen, het is aan ons om er een betere wereld van de maken. De beste woordvoerder? Dat zou Mohamed Salah zijn.

.

Ben Bird sprak voor dit interview met Tusdiq Din van The Guardian. Vertaald door Zr. Annemiek S. voor Stichting Bekeerling.

Wil jij ook je verhaal doen bij Stichting Bekeerling? Stuur jouw verhaal dan naar [email protected]!

Steun je onze visie, doelen en projecten en wil jij ons meehelpen om ons geloof, de Islam, door te geven? Deel dit bericht dan onder je vrienden en familieleden en bezoek onze doneerpagina. Al voor € 2 per maand kun je ons helpen gratis boeken te verspreiden, bekeerlingendagen te organiseren en veel meer!

.