Aminur Chowdhury uit Bradford (Verenigd Koninkrijk) werd door dakloze Ben Gallon gediscrimineerd. In plaats van deze beledigingen te beantwoorden met een negatieve reactie besloot Aminur om met deze man in gesprek te gaan en hij nodigde hem uit voor een drankje.

Aminur zei:

“Eerst keerde ik hem de wang toe, maar daarna vroeg ik Ben over wat hij tegen mij gezegd had. Ik heb ruim 15 minuten met hem gesproken.”

Nadat hij Ben had gesproken zei Aminur dat hij hem kon helpen met het vinden van een baan waarna de twee hun contactgegevens deelden met elkaar. Ben dacht in eerste instantie dat Aminur slechts beleefd wilde zijn, maar vertelde dat hij direct de volgende dag een telefoontje kreeg voor een sollicitatiegesprek bij een bedrijf van een van de vrienden van Aminur.

“De volgende dag kreeg ik een telefoontje. Aminur zei: ‘Ben, kan ik je komen ophalen? Ik heb een sollicitatiegesprek voor je geregeld!’ Diezelfde dag haalde hij me op, bracht hij me naar de bestemming op Canal Road en binnen tien minuten kreeg ik de baan aangeboden.”

Voor Aminur bleef het daar niet bij. Hij hielp hem ook met het vinden van een huurwoning in Bradford.

Ben, die nu spijt heeft van zijn acties, zegt:

“Er is geen rechtvaardiging voor het gebruik van deze woorden. Ik hoop dat hij mij kan vergeven, want ik heb er spijt van. Maar er is iets positiefs ontstaan uit deze situatie. Ik heb mijn lesje geleerd. Wat ik heb gezegd was niets voor mij, ik ben geen racist.”

Hij vervolgt met:

“De dingen beginnen er beter uit te zien voor mij. Ik ben begonnen aan mijn nieuwe baan en het is fantastisch.”

Aminur legt uit wat hem motiveerde om te reageren zoals hij deed:

“Ik was het mikpunt van racisme, maar een geweldige manier om racisme te overwinnen is om tolerantie te tonen. Ik realiseerde me dat ik niet de wereld kan aanzetten tot het handhaven van alle mensenrechten, maar ik kan op zijn minst proberen om mensen te onderwijzen. Dit is een geweldige manier om Aziatische mensen in Bradford te leren hoe ze racisme kunnen beantwoorden en hiermee om kunnen gaan. Hoe meer liefde jij toont, hoe meer ze jou zullen liefhebben.”

Sommige van de meeste heftige, door racisme aangedreven rellen vonden in 2001 plaats in Bradford, tussen de grote toenemende Brits-Aziatische gemeenschap en de blanke meerderheid. Dit resulteerde in ruim 300 gewonde politieagenten en er werden 297 arrestaties verricht. Beide mannen hopen dat dit positieve verhaal helpt bijdragen aan de relaties tussen de verschillende rassen en religies binnen de gemeenschap.

UW INTERESSE GEWEKT? Like ons dan nu op Facebook!like

Dit verhaal is een goede les voor ons allen en leert ons de beste manier van het winnen van iemands hart; een goed karakter. De Profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem) won vele harten met zijn goede karakter en vele mensen hebben daardoor de Islam omarmd.

”En het goede en het slechte zijn niet gelijk aan elkaar. Vergeld (het slechte) met dat wat beter is. En dan zal diegene met wie jij in vijandschap verkeerde, als een naaste vriend worden. En dit wordt aan niemand gegeven, behalve aan degenen die geduldig zijn.”
Soerah Foessilat (Uiteengezet) verzen 34 en 35.

Vertaald door Rachel en Marleen. Foto: Asian Express