De gebedsrichting (qiblah) achterhalen

LET OP! Dit artikel is niet gepubliceerd en kan dus nog fouten bevatten. NIETS OVERNEMEN.

De Qibla
(bidrichting vanuit Nederland naar de Kaaba, in Mekka)

 

Alle moslims in de wereld bidden richting de Kaaba, in Saudi-Arabië. Het is dus belangrijk om te weten welke kant je op moet bidden. Om erachter te komen waar de ‘qiblah’ zich bevind, heb je verschillende mogelijkheden.

1: Je kunt je adres of woonplaats invoeren in de volgende website:

WWW.QIBLALOCATOR.COM

Je zult zien dat er een rode streep is getrokken vanuit het midden. Richt het midden op je huis (door naar je buurt te gaan) en je kunt, nadat je voor “satelliet” hebt gekozen (rechtsboven de plattegrond) je eigen buurt zien en heel gemakkelijk zien welke kant je op moet bidden. Een andere mogelijkheid is om een app te downloaden voor je smartphone. Zoek hierbij naar ‘Qibla’ of ‘Qiblah’. 

 

2: Voor het geval je écht niet weet welke kant je op moet bidden: wij bidden hier in nederland in de volgende richting: 122 – 130 graden ten opzichte van het noorden. Dat is richting het zuid-oosten, oftewel de richting waarop de zon een paar uur na zonsopgang te vinden is.

 

3: De satellietschotels die over heel nederland te vinden zijn, zijn meestal richting  het zuid-zuid-oosten gericht, met als koers:
140 – 195 graden.

 

Als je bij een satellietschotel staat (die sowieso op het zuiden gericht moet zijn) zul je jezelf dus wanneer je achter de schotel “staat” een klein beetje naar links moeten wenden voor het gebed.

 

Qibla