Precies 50 jaar geleden gebeurde het: de wereld veranderde. De 19e mei zou de 90ste verjaardag zijn geweest van mensenrechtenactivist Malcolm X. De bekeerde activist heeft echter nooit oud mogen worden -hij werd op 40 jarige leeftijd in 1965 vermoord-, maar zijn nalatenschap zal nooit sterven. Om dit icoon te eren vragen wij op de eerste plaats aan Allah om Zijn Genade te tonen voor El-Hajj Malik El-Shabazz (Malcolm X) en zullen wij daarna de geschiedenis gaan bekijken om te zien wat voor mooie uitspraken Malxolm X heeft gedaan.

 

ali

Malcolm X met Caussius Marcellus Clay (later Mohammed Ali)

 

Over de media:

“De media zijn de machtigste partij van deze planeet. Alleen zij hebben de macht over de massa’s. Zij hebben de kracht om de onschuldigen het gevoel te geven dat zij schuldig zijn, en dat de schuldigen onschuldig zijn. Dat noem je macht.”

Over het oordelen:

“Wees niet gehaast in het veroordelen van anderen, er was een tijd dat jij niet wist wat jij nu weet.”

Over rechtvaardigheid:

“Ik ben voor de waarheid, wie de waarheid dan ook mag spreken. Ik ben voor gerechtigheid, wie er ook voor of tegen is. Ik ben allereerst een mens, daarom ben ik voor hen die de menselijkheid als een geheel bevoordelen.”

Over kritiek:

“Als je geen critici om je heen hebt, zul je waarschijnlijk geen success hebben.”

Over status:

“Een wijze man kan zich voordoen als een clown, maar een clown kan zich niet voordoen als een wijze man.”

Over zijn pelgrimstocht naar Mekka:

“Er waren tienduizenden pelgrims, van over de gehele wereld. Ze waren allemaal anders, van blauwogige blondines tot donkere Afrikanen. Maar we namen allemaal deel aan dezelfde rituelen, we toonden eenheid en broederschap waarvan ik door mijn ervaring in Amerika dacht  dat die eenheid onmogelijk was tussen de blanken en niet-blanken.”

x

Malcolm X (1925 – 1965) tijdens zijn bezoek aan Prins Faisal al-Saud (1906 – 1975) in Mekka. (Foto door Pictorial Parade/Getty Images)

Het wordt tijd dat mensen, ongeacht hun onderlinge verschillen, elkaar respecteren. Middels alle mogelijke middelen.

By any means necessary.