De Ramadan: iedereen kan erover meepraten. Vaak wordt deze heilige maand geassocieerd met gezelligheid en daar hoort ook lekker eten bij! Hieronder volgen een aantal tips om het meeste uit de maand te halen.

Drie maaltijden
Probeer drie maaltijden te gebruiken, ondanks dat we een relatief korte periode kunnen eten. S’morgens voor Fadjr (suhoor), tijdens de Iftar (na Maghrib) en vlak voor het slapen gaan.

Eet tijdens de suhoor gezond!
Eet tijdens de suhoor voedingsmiddelen die rijk zijn aan complexe koolhydraten en vezels. Dadels, fruit en groenten zijn hier enkele voorbeelden van. Vezelrijk voedsel zorgt ervoor dat je overdag een vol gevoel krijgt.

Loop overdag
Probeer overdag minimaal 30 minuten te lopen. Dit is nodig om je stofwisseling op gang te houden én het maakt je ook nog wat energieker!

Drink genoeg!
Zorg ervoor dat je tussen de Iftar en Fadjr minimaal 10 kopjes vloeistof inneemt.

De tong
Houd je tong onder controle! Lieg en roddel dus niet, en spreek geen slechte woorden uit.

Wees vriendelijk
Wees altijd vriendelijk tegen anderen, en laat zien dat jij als moslim in staat bent om meerdere dingen tegelijkertijd voor elkaar te krijgen. De Ramadan zorgt ervoor dat men beter nadenkt over het leven, draag dit dus uit.

Lees uit de Edele Koran
Lees uit de Edele Koran.

Wees geen hyena
Haast je om het vasten te verbreken, zodra de gebedsoproep (athan) voor Maghrib wordt gegeven. Wees echter gematigd tijdens de Iftar; vul telkens een derde van je maag met voedsel, drank, en laat het laatste deel leeg (lucht).

De zes dagen
Vast de zes dagen van Shawwaal, want degene die de Ramadan vast, en die opvolgt door zes dagen van de maand Shawwaal te vasten: het is alsof hij een heel jaar heeft gevast.

Suhoor
Belangrijk is het eten van de Suhoor maaltijd in het laatste gedeelte van de nacht, net voor het Fajr-tijdstip.

Umrah
Ga op ‘Umrah tijdens de Ramadaan want ‘Umrah in de Ramadaan is gelijk aan Hajj in beloning.

Voed anderen
Degene die een vastende voedt met hetgeen waarmee hij zelf zijn vasten verbreekt, krijgt een beloning die gelijk is
aan hem (degene van wie hij het vasten verbreekt), zonder dat de beloning van de vastende persoon enigszins verminderd.