Velen van ons zijn bekend met het cosmeticamerk Dr. Van der Hoog. Weten wij eigenlijk wel wie hij nou werkelijk was?

Dr. Pieter Henricus van der Hoog (17 augustus 1888 – 16 april 1957) was een arts, wereldreiziger, schrijver en ondernemer. In 1913 studeert hij af en zal als dermatoloog in verschillende gebieden werkzaam zijn, van Saoedi-Arabië tot Suriname en van Indonesië tot Curaçao. Overal waar hij komt bestudeert hij de inheemse geneesmethoden. Zo doet hij een kennis op van speciale kruiden, oliën en plantenextracten die overal waar hij komt door de bevolking worden gebruikt.

In 1928 werd hij namens de Nederlandse regering uitgezonden naar Jeddah (Saoedi-Arabië) om er deel te nemen aan een medisch onderzoek onder pelgrims tijdens de ‘hadj’. Dit op verzoek van de toenmalige koning Abdulaziz al-Saud. Daar raakte hij geïnspireerd door de islam. Hij bekeerde zich en keerde enkele maanden later als moslim terug naar Nederland, waar hij de studie over zijn nieuwe religie voortzette.

Hij begint zich te richten op schoonheidsmiddelen en in 1935 begint hij een eigen schoonheidsbedrijf dat tot vandaag toe bestaat.

In 1935 schreef hij een brief aan de Saoedische koning met het verzoek om de bedevaart te mogen verrichten. Wegens diens waardevolle verdiensten verleende Koning Abdulaziz hem met alle vreugde toestemming om te komen. Dr. Van der Hoog schreef over zijn ervaringen in zijn bekende boek ‘Pelgrims naar Mekka’.

Omdat zijn vrouw huidproblemen had reisde hij (als dermatoloog) af naar verre gebieden opzoek naar natuurlijke ingrediënten voor haar verzorging. In de jaren vijftig verkocht hij het merk. Dr. P.H. van der Hoog overleed in 1957 (moge Allah hem genadig zijn). FB-pagina Dr. van der Hoog.

Hoog

Dr. Van der Hoog, een Nederlandse bekeerling, op zijn ezel tijdens de Hajj van 1935. Van der Hoog is vandaag de dag een van de bekendste cosmetische bedrijven in Nederland.

Dr. Van der Hoog, a Dutch convert to Islam, on his donkey during his Hajj in 1935. Van der Hoog is nowadays one of the most known cosmetic companies in The Netherlands.

د. فان در هوخ طبيب مسلم هولندي على حماره أثناء الحج عام 1935. ومن الجدير بالذكر فإن د. فان در هوخ قد أصبحت من أحد أشهر ماركات مستحضرات التجميل في هولندا في الوقت الحالي.

Door Abdulbassit Bas Zagdoud en Kasim Tekin