De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy was vrijdag voor het eerst gastheer van de Krim-Tataarse moslimgemeenschap van het land voor een officiële staatsiftar (vastenmaaltijd), omdat hij kritiek had op de behandeling van Rusland op het schiereiland.

Rusland heeft Oekraïne in 2014 de controle over de Krim ontnomen en een referendum over de annexatie doorgedrukt, dat door Oekraïne en zijn westerse bondgenoten als frauduleus en onwettig werd veroordeeld.

Lees ook:De Bekeerde Oekraïense Amina Okueva: dokter, sluipschutter en Nationale heldin die Putin het leven zuur maakte

De Tataarse gemeenschap, die goed is voor 12-15% van de twee miljoen inwoners van de Krim, heeft de verkiezingen van 2014 grotendeels geboycot.

Moskou verbood vervolgens de Mejlis – de traditionele bijeenkomst van de Tataarse moslimminderheid op de Krim – en verklaarde het tot een extremistische organisatie en heeft sindsdien leden van de gemeenschap gevangen gezet, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de veiligheid.

“Er is geen ander alternatief voor Oekraïne, of voor de wereld, dan de bezetting van de Krim. We zullen terugkeren naar de Krim”, zei Zelenskyy voordat hij prijzen uitreikte aan verschillende Oekraïense moslimmilitairen.

Bekeerling Amina Okueva Oekraine met Isa Munayev Dzhokhar Dudayev Battalion 2022

Zelenskyy, die in een moskee buiten het centrum van de hoofdstad sprak, kondigde aan dat Oekraïne een nieuwe traditie begon van het houden van een officiële iftar, de maaltijd die het dagelijkse vasten verbreekt tijdens de heilige maand Ramadan.

“Oekraïne is de moslims van ons land dankbaar en iedereen in de moslimgemeenschap van de wereld die, net als wij, verlangt naar vrede en bescherming tegen het kwaad”, voegde hij eraan toe.

Verschillende landen met een moslimmeerderheid, waaronder Türkiye en Saoedi-Arabië, hebben zichzelf gepositioneerd als bemiddelaars in het conflict in Oekraïne, door te bemiddelen in overeenkomsten tussen Kiev en Moskou over graanexport of uitwisseling van gevangenen.

Oekraïne, een baken van multi-etnisch en religieuze tolerantie

Oekraïne geldt als een voorbeeld van multi-etnisch en religieuze tolerantie. Een land aan de Zwarte Zee en Noord-Kaukasus waar moslims ongeveer 1% van de bevolking uitmaken. De Islam is daarmee de op drie na grootste religie in Oekraïne en kent een lange geschiedenis.

Zelenskyy, die in een moskee buiten het centrum van de hoofdstad sprak, kondigde aan dat Oekraïne een nieuwe traditie begon van het houden van een officiële iftar vasten verbreekt tijdens
Zelenskyy, die in een moskee buiten het centrum van de hoofdstad sprak, kondigde aan dat Oekraïne een nieuwe traditie begon van het houden van een officiële iftar voor het verbreken van het vasten.