Op 11 maart 2024 begon voor de moslimwereld de Heilige maand Ramadan, waarin zij die gezond en volwassen zijn vasten van de dageraad (fadjr) tot zonsondergang. Iedere dag, voor 29 of 30 dagen.
De Ramadan is onder meer een tijd van spirituele vereffening, het maakt het de Moslim mogelijk om zelfdiscipline aan de dag te leggen en het contact te hernieuwen met hun geloof. Ook is het een zeer sociale aangelegenheid, waarbij Moslims worden aangemoedigd hun eventuele “verbroken banden” aan te halen, bezoeken van familie en gasten uit te nodigen om het verbreken van de vasten mee te delen.
Voor het groeiende aantal “bekeerde Moslims”, kan de Ramadan een heel eenzame periode zijn. Velen kunnen het gebeuren niet delen met hun niet-Islamitische-familieleden en zijn vaak vergeten door hun lokale Moslimgemeenschap.
Tiffany Jenkins, een jonge Amerikaanse bekeerde Moslima vertelde het moslimamagazine Aquila Style:
“Meestal voel ik me heel eenzaam en buitengesloten tijdens de Ramadan. Het lijkt dat de meesten met Moslim familie het beter hebben dan mij. Mijn familie raakte geërgerd aan mij wanneer ik vroeg opstond en begon te koken. Ik ken de Moslims hier niet doch woon ik niet ver van een Moskee, maar het lijkt alsof ze bij hun oorspronkelijke culturele groepen blijven.” voegde ze aan toe.
Deze ervaring wordt gedeeld door vele bekeerde Moslims tijdens de Ramadan.
In het bijzonder vertelde één Moslim bekeerde genaamd Natalia aan de Huffington Post, dat ze vaak door niet Islamitische familie eten aangeboden krijgt tijdens het vasten.
Wanneer ze hen dan zegt dat ze niet eet omdat ze aan het vasten is, krijgt ze de reactie:
“Oh ben je nog steeds Moslim?”
Een bekeerde Moslim die zich meer dan zes jaar geleden bekeerde, Paul K. DeMelto vertelde de Huffington Post, dat hij alles had gedaan om meer kennis op te doen. Hij ging naar een klas voor nieuwe bekeerlingen, huurde Arabische leraren om hem te helpen de Koran te leren lezen, maar ondanks dat, was hij nog steeds in zijn eentje tijdens Ramadan.
“Het enige wat ik verwachtte toen, toen ik me verdiepte in de Islam was de betrokkenheid van de gemeenschap” zei DeMelto, een 40 jarige bakker. Maar desondanks heeft hij enorme veranderingen doorgevoerd in zijn persoonlijke levensstijl sinds zijn bekering tot de Islam, hij voelt zicht tijdens de Heilige maanden vaak als een christen die helemaal alleen is tijdens Kerstmis.
Caroline Williams, bekeerd sinds 2010, bevestigde het verhaal van Paul, ze zei:
“Wat me enorm aantrok was hoe enthousiast en verwelkomend iedereen was in de Moskee. Iedereen is vriendelijk tegen elkaar, maar ik heb nog niet het gevoel dat ik bij de familie hoor.”
Nadia Adolf, ook een bekeerde Moslima, zei:
“Het komt niet vaak voor dat men wordt uitgenodigd bij de mensen thuis, en als ze dan hun eigen “vreemde taal” beginnen te spreken, kunnen we niks anders doen dan naar het plafond kijken.”
Kelly Kaufman, zei al lachend tegen de krant:
“Meestal verbrak ik het vasten met ontbijtgranen terwijl ik naar het programma Seinfeld keek, of chocoladecake en ijs terwijl ik speelde met men kat.”
Kaufman (bekeerd in 2010) zegt:
“Het is een zeer eenzame ervaring en ik denk niet dat vele mensen dit weten”.
UW INTERESSE GEWEKT?Like ons dan nu op Facebook!
Er zijn een paar nieuwe initiatieven gestart om bekeerlingen te helpen om de sociale overgang naar de Moslimgemeenschap gemakkelijker te laten verlopen, zodat ze zich niet geïsoleerd voelen.
The Delaware Islamic Society zette één daarvan op poten, waarna voormalig nieuw Moslims Coördinator Vagar Sharief de nood opmerkte van vele bekeerde Moslims.
Hij zegt:
“Ik zie hoe veel nieuwe Moslims eigenlijk wat “genegeerd worden”.
Sharief zei:
“Je moet deze mensen laten voelen dat ze bij de familie horen, Ramadan is de ideale gelegenheid, je moet hen laten voelen dat ze speciaal zijn.”
De grootste Moskee in New England “The islamic Society of Boston Cultural Center,” houdt maandelijks bijeenkomsten om nieuw bekeerden te helpen integreren binnen de gemeenschap.
Shaw Masjid kijkt ook hoe ze banden van broederschap kunnen smeden tussen bekeerlingen en de bredere moslimgemeenschap deze Ramadan met hun ‘Ramadan Iftar Project’ op Facebook, dit zou dienst moeten doen als een plaats voor mensen die alleen zijn, en niemand hebben om de Ramadan or Iftar mee te delen.
Ben je deze Ramadan op zoek naar een iftar?
Goed nieuws! Stichting Bekeerling heeft een besloten Facebook groep (Bekeerlingen Bijeen) opgericht waar bekeerlingen bijeen komen. Ben jij op zoek naar een iftar in jouw buurt zodat JIJ niet meer alleen het vasten hoeft te verbreken? Bezoek dan zeker onze Facebook groep en meld je aan! #SamenStaanWeSterk
Door jullie zuster Salima Saghira (Limburg België)
Update: Na de publicatie van dit artikel hebben moslims van over heel Nederland en België de deuren van hun huizen wijd open gezet voor moslims (dus ook niet-bekeerlingen) die de Ramadan in eenzaamheid doorbrachten. Verschillende Islamitische instellingen en moskeeën door de Benelux houden vrijwel dagelijks gezamenlijke iftars; wij roepen de ‘eenzame’ moslims dan ook op om op zoek te gaan naar deze bijeenkomsten. Omdat deze bijeenkomsten voornamelijk in de grote steden worden gehouden, kunnen moslims die erg afgelegen wonen ons een berichtje sturen. Wij zorgen er dan voor dat je in contact wordt gebracht met moslims in de buurt. Heb je behoefte aan contact, zwijg dan niet en ga op zoek! In sha Allah komt het dan goed. We houden ieder jaar een internationale bekeerlingeniftar; zo kunnen eenzame bekeerlingen met elkaar in contact komen en de maand samen doorbrengen.
- Lees ook:
- Internationale Bekeerlingeniftar (NL, BE, ANT, SU)
- Eenzaamheid, Bekeerlingen.nl – Foto: Flickr