Een besloten 24-uurs poll, gehouden onder actieve Nederlandstalige bekeerlingen toont aan dat 67% merkt dat de interesse van niet-moslims in de Islam na 7 oktober 2023 is gegroeid.

De genocide is als een katalysator voor het verschuiven van de publieke opinie

Door de genocide in de Gazastrook waarbij tot vandaag, een maand na de inval, ruim 4300 kinderen zijn gedood, is de aandacht voor geïnteresseerde nieuwe moslims gevestigd op voornamelijk verhalen uit de Gazastrook van artsen, doctoren en burgers die zich inzetten voor hun medemens. De cijfers vanuit de Gazastrook over het aantal slachtoffers worden als betrouwbaar geacht door meerdere internationale hulpinstanties.

Ook een mensenrechtenfunctionaris van de VN, die zaterdag ontslag nam vanwege de wijze waarop de organisatie de oorlog in Gaza behandelt, vindt dat de acties van Israël in Gaza neerkomen op “genocide”.

Bewijzen dat er sprake is van genocide is vaak moeilijk, zei Mokhiber. “Omdat de intentie om een bepaalde groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen aantoonbaar moet zijn.” Dat is volgens hem in dit geval niet zo moeilijk. “De intenties van de Israëlische leiders zijn zo expliciet en publiekelijk verklaard door de premier, door de president, door hoge ministers van het kabinet en door militaire leiders, dat opzet makkelijk aan te tonen is. Hun intenties zijn onderdeel van het publieke domein.”

Ook de Israelische Holocaust geleerde Raz Segal noemt de acties van de IDF, de Israëlische strijdkrachten, een “Textbook case of Genocide”.

Verantwoording redactie: Voor dit onderzoek is er gebruik gemaakt van eigen en externe social media statistieken en verklaringen, de eigen expertise op het gebied van begeleiding en geluiden van onze leden.