De laatste tien dagen van de Ramadan breken aan. In deze gezegende dagen bevindt zich een nacht die beter is dan 1.000 maanden van aanbidding: Laylatoel-Qadr. Laylatoel-Qadr is de nacht tijdens de Ramadan waarin de Qor-aan (Koran) neergezonden werd. Allah de Verhevene zegt (Nederlandstalige interpretatie):

“Waarlijk, Wij zonden hem (de Qor-aan) neer in Laylatoel-Qadr (de Nacht van de Verordening). (#1) En wat laat jou weten wat Laylatoel-Qadr is? Laylatoel-Qadr is beter dan duizend maanden. De engelen (in grote getale) en ar-roeh’ (de geest – de aartsengel Gabriël) dalen dan af met Toestemming van hun Heer met alle verordeningen. Het (de Nacht van de Verordening) is vrede (#2) tot aan de verschijning van de dageraad.” [Soerat al-Qadr  (97).]

Welke nacht is Lailatul Qadr?

Er is overgeleverd dat de Profeet (vrede zij met hem) tegen zijn metgezellen zei: “Zoek de Nacht van de Qadr in de laatste tien nachten van Ramadan en voornamelijk de oneven nachten daarvan.” (al-Boechari)

Smeekbede voor Lailatul Qadr

Smeekgebed voor Moslims Dua tijdens Ramadan voor Lailatul Qadr

اَللهُمَّ إنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّيْ (Arabisch)

Betekenis: “O Allah, U bent de Meest Vergevingsgezinde en U houdt van vergeving, dus vergeef mij.”

Fonetische uitspraak: “Allahoemma innaka 3affoewwoen toeh’ibboel l-3afwa faa3foe 3annie.”


O dienaar van Allah! Sluit deze gezegende maand af met de beste daden waar je toe in staat bent tijdens deze nachten. Laat deze onschatbare en onvervangbare tien nachten niet onbenut aan je voorbijgaan. Haast je om goede werken te verrichten voordat je sterft, voordat jij je eigen nalatigheid en je falen om te handelen betreurt. Want de tijd van vertrek is nabij, de reis is angstaanjagend, misvattingen zijn wijdverspreid en de weg is lang. Stel daarom jezelf open voor de zachte wind van Barmhartigheid van jouw Heer gedurende deze tien nachten. Want Allah zal, wie Hij wil, aanraken met deze zachte wind, en wie er door aangeraakt is, zal gelukkig zijn op de Dag des Oordeels en tot Allah zullen wij terugkeren en aan Hem zullen wij rekenschap afleggen. Gebruikte bronnen o.a. (UwKeuze.net)(DuaKracht.nl)