Hoe groot of klein jouw liefdadigheid is, doet er niet toe. Zorg dat je ten minste iets doet deze Ramadan! Geef & deel met je medemens…

Ramadan is de Heilige maand waarin wij onszelf beteren; welke doelen wil jij behalen? Tijdens deze maand is het altijd ‘meer’ dan normaal; net dat ene extra stapje. Liefdadigheid is voor moslims zeer belangrijk. Het is een essentieel deel van ons leven; wie geeft, zal altijd iets terugkrijgen. Ik heb een overzichtje samengesteld zodat ook jij deze maand iets kunt doen voor een ander.

1: Wees zuinig met jouw voedsel en drinken

Denk jij wel eens na over de mensen die het altijd “beter” en “leuker” hebben dan jij? Aan jouw kennis die in een mooie Mercedes S-klasse rijdt, terwijl jij het moet doen met een Peugeootje type 206? Op precies dezelfde manier denkt iemand aan jou. Het gaat nu alleen niet om onbelangrijke vervoersmiddelen, maar om voedsel. Jij hebt voldoende eten, de ander helaas niet. Denk daarom vaker aan de minder bedeelden en wees zuinig met jouw voedsel en drinken!

2: Geef een deel van jouw voedsel weg aan een minderbedeelde

In navolging van stap 1 kun je eventuele voedseloverschotten afgeven aan mensen die juist een tekort hebben aan voedsel. Zo help je niet alleen jouw eigen huishouden (ze hoeven immers minder op te ruimen), je maakt de ander blij met (hopelijk) lekker eten. 🙂

3. Doe het eten in voedselbakje dat je bij Moskeehulp.nl kan halen

Dit online initiatief wil het moskeeën en organisaties makkelijker maken om eten weg te geven aan minderbedeelden door lege bakjes te leveren. Het is toch eigenlijk niet te rijmen dat we pretenderen de mooiste religie te hebben, maar we gooien met zijn allen genoeg weg om een weeshuis mee te voeden. Jij kan bijvoorbeeld een bakjespakket bestellen voor je lokale moskee. Moedig daar mensen aan om hun buren te bezoeken met een bakje Marokkaanse cous-cous schotel met speciale pompoen. Of Turkse baklava. De harten gaan open! Je kan ook eten verkopen in bakjes aan de moskeegangers voor de mensen die gemak kiezen. Jij doet jouw kookkunsten erin en met de opbrengst sponsor je een weesproject. Je kan jouw/ jullie iftar kookkunsten ook afgeven bij mensen in het AZC of de lokale daklozen opvang (wel van te voren even bellen met deze organisaties). Deze mensen zijn ook vaak erg blij om te zien dat er mensen zijn die om ze geven. Vooral tijdens de Heilige maand zegt een daad meer dan duizend Wilders woorden 😛 zie www.moskeehulp.nl voor meer info.

4: Bereid iftars voor voor (eenzame) bekeerlingen of de lokale moskee

Heb jij al een (eenzame) bekeerling uitgenodigd thuis? Veel mensen durven niet te vragen; aan jou de taak om mensen uit te nodigen! Bereid een iftar voor voor anderen; ken je geen behoeftige mensen in je directe omgeving? Help dan mee in de lokale moskee. Zoek, en gij zult vinden!

5: Wees actief als vrijwilliger

Zet jij je in voor de moslimgemeenschap? Niet echt? Begin daar dan vandaag nog mee! De Nederlandstalige moslimgemeenschap is over het algemeen zeer nalatig als het neerkomt op vrijwilligerswerk. Terwijl de niet-moslims zich in grote getale aanmelden voor “NL Doet“, zijn de meeste moslims vervallen in een diepe, tsja, wat is het eigenlijk? Generatieslaap? Stichting Bekeerling is op zoek naar vrijwilligers, vertalers (eng-nl), ambassadeurs en jou! Stuur een email naar [email protected]

6: Geef jouw 20-ste kledingstuk weg

Neem eens een kijkje in jouw klerenkast. Welke kledingstukken draag je eigenlijk niet mee? Zet je verstand op nul en doneer jouw kleren aan de armen (bijvoorbeeld in Afrika). In vrijwel iedere buurt kun je jouw kleren afstaan aan een kledingcontainer. Jij blij, zij blij!

7: Steun Stichting Bekeerling met een donatie

Wist je dat Stichting Bekeerling zich 24/7 inzet om de Islam te verspreiden onder hen die het het hardst nodig hebben? Beginnende moslims, studenten, twijfelaars en zelfs journalisten worden door ons geholpen indien zij steun of informatie nodig hebben over de Islam. Wij hebben ruim 20 projecten lopen en bereiken hiermee (alhamdulillah) online en offline honderdduizenden mensen. De verspreiding van boeken, dawah jegens niet-moslims, het verstrekken van kleding en pakketten aan behoeftigen; dat is onze taak. Benieuwd wat wij bereikt hebben? Bezoek dan onze resultatenpagina.

Je kunt makkelijk en snel met iDEAL, Bancontact of PayPal een bedrag doneren via deze link: KLIK.

Bankgegevens:

  • IBAN: NL90INGB0006810807
  • BIC (int.): INGBNL2A
  • Bank: ING Bank
  • Ten name van: Stichting Bekeerling

U kunt zowel een eenmalige alsook een doorlopende donatie verrichten. Een doorlopende donatie kunt u via internetbankieren instellen.

8: Wees goed voor jouw (niet-moslim) buren

Lach, praat en schenk aandacht aan je buren. Wist je dat jouw buren recht hebben op jouw goedheid? Verwaarloos hen niet, want dat zal je duur komen te staan!

Het is van Aboe Shoerayh overgeleverd dat de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Bij Allah, hij gelooft niet. Bij Allah, hij gelooft niet. Bij Allah hij gelooft niet.” Er werd gezegd: “O Boodschapper van Allah, wie is dat?”Hij zei:“Degene wiens buur niet veilig is voor zijn overlast.”

Door jullie zuster Aliyah.