‘’Dus als Charlie Hebdo gepubliceerd wordt, besteed er dan geen aandacht aan. Reageer niet op deze provocatie.’’ Schreef Matic.

Cairo – Franse regisseur Isabelle Matic heeft op haar Facebook account bekend gemaakt te willen bekeren tot de Islam. Deze onverwachte aankondiging kwam slechts een paar dagen na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. ‘’Vandaag heb ik voldaan aan de eerste zuil van de Islam. Er is geen God dan Allah en Mohammed is Zijn Profeet,’’ aldus Matic in een Facebook bericht welke zij 11 januari plaatste. De aankondiging werd vervolgd met een aantal berichten waarin ze de Marokkaanse acteur Hicham Bahloul bedankte voor het bekend maken van haar besluit in Marokkaanse kranten.

In een ander bericht beschreef Matic hoe ze tot haar beslissing kwam en welk effect dit heeft gehad in haar visie op vrijheid van meningsuiting. ‘’tussen het bloedbad in het Charlie Hebdo pand en de andere gebeurtenissen die hierop volgden ben ik moslim geworden’’ schreef Matic.

‘’Ben ik nog steeds vóór vrijheid van meningsuiting?! Ja!’’

‘’Wat betreft mijn kijk op de karikaturen van de Profeet, ik zal de sms bijvoegen die ik deze ochtend ontving van een moskee en waar ik het absoluut mee eens ben. Dit al sinds het begin van deze cartoons, ver voordat ik moslim werd.’’ Voegde ze toe. De tekst in de sms was als volgt: ‘’Ze maken geen grappen over Mohammed en schaden Mohammed niet. Ze maken grappen met een karikatuur die ze verzonnen hebben en welke zij een naam hebben gegeven. Deze man is niet onze Profeet.’’

De nieuwe moslima refereerde naar de jonge jaren van Profeet Mohammed (vrede zij met Hem) en hoe de ongelovigen zijn uitnodiging naar de Islam weigerden. ‘’de Mekkanen lachten om Mohammed in de gelijkenis van Modamam. De Profeet (vrede zij met Hem) lachte. Ja, hij lachte! Vervolgens zei hij: Ze nemen Modamam in de maling, mij niet.’’ Schreef Matic.

‘’Deze wijsheid is het antwoord op de provocaties en dit is wat onze geliefde Profeet (vrede zij met Hem) ons geleerd heeft. Dus wanneer Charlie Hebdo gepubliceerd wordt, geef er geen aandacht aan. Reageer niet op de provocatie en laat het links liggen.’’ Voegde ze toe.

 

 Vertaald door zuster Pris