Coverfoto: Drie studenten van de Kunstacademie die een social experiment uitvoeren in Rotterdam, waarvan twee in nikaabs.
De Franse zakenman Rachid Nekkaz zal de boetes betalen van Nederlandse vrouwen die een boerka dragen.
Nekkaz heeft in Frankrijk een fonds van 1 miljoen euro ingesteld om boetes te betalen van vrouwen die bekeurd worden wegens het boerkaverbod, dat in dat land al langer geldt. Ook in België betaalt hij dergelijke boetes.
‘Nederlandse vrouwen die vrijwillig een boerka dragen en een boete krijgen, kunnen mijn telefoonnummer op internet vinden. Ik zal de boetes betalen.’
Nekkaz, die van Algerijnse afkomst is, vindt het verbod om in het openbaar gezichtsbedekkende kleding te dragen een schending van de Europese grondrechten en de fundamentele vrijheden.
Bekeerlingen
Annelies Moors, hoogleraar antropologie aan de UvA, schreef in 2009 het rapport Gezichtssluiers, draagsters en debatten. Destijds droegen volgens haar ongeveer 150 vrouwen altijd een boerka als ze de deur uit gingen en hooguit 400 vrouwen af en toe. Nieuw onderzoek is er niet gedaan, maar dat is volgens haar ook niet zinvol, omdat het grofweg nog steeds om dezelfde groep en dezelfde aantallen gaat. De boerkadraagsters zijn volgens Moors bijna allemaal vrouwen die hier zijn geboren of bekeerlingen.
“Het zijn in elk geval geen zielige, onderdrukte vrouwen die uit het buitenland zijn gehaald, zoals veel mensen dachten. Je moet ook wel stevig in je schoenen staan om met een sluier over straat te gaan. Je krijgt zo veel over je heen.”
Een boerkaverbod vindt Moors zinloos en een vorm van symboolpolitiek. Ze vraagt zich ook af wat de aanleiding is om het verbod weer van stal te halen. “In de maatschappij is er in elk geval geen enkele behoefte aan.”
Het onderwijs en voor zover ze weet ook vervoersbedrijven en zorginstellingen kunnen zelf bepalen welke regels voor kleding er gelden. Ook daarom vindt Moors een boerkaverbod zinloos.
Alternatieven
Zusters die zichzelf willen bedekken maar daar op desbetreffende plaatsen kunnen worden voor beboet, kunnen zich op een andere manier bedekken zonder dat zij daarvoor een boerka of nikaab hoeven te dragen. In Frankrijk dragen deze vrouwen een gezichtsbedekkende mondkapje. Ook zijn er vrouwen gesignaleerd die een balaclavas droegen.
Hoofddoekenproject
Stichting Bekeerling lanceerde recentelijk een nieuw hoofddoekenproject waarbij moslima’s met weinig middelen en niet-moslima’s (die getroffen zijn door een erge ziekte) een aanvraag kunnen indienen voor een gratis hoofddoek, ghimaar of nikaab.