Gezondheid, Natuur & Islam

Basmallah

Het is voor eenieder verplicht om aan zijn of haar gezondheid te denken. We dienen te streven naar een gelukkig, lang leven. Omdat ziektes op de loer liggen, moeten we ook aan dit aspect van het leven denken. Bedenk dat bijna alles op aarde een functie heeft; ook medicijnen, natuurlijke middelen, groenten en fruit.

“Degenen die Allah gedenken terwijl zij staan en zitten on op hun zij liggen en nadenken over de schepping van de hemelen en de aarde, (zeggend:) “Onze Heer, U heeft dit (alles) niet voor niets geschapen, glorie zij U, bescherm ons dus tegen de bestraffing van de Hel.” (Koran: 3:191)

Goed zijn voor onze lichamen (waar mogelijk) is een van de vele manieren hoe we het aanbidden van de Schepper voor onszelf kunnen vergemakkelijken en continueren.

 

Voeding en een goede gezondheid

Een goede lichamelijke gezondheid is zeer belangrijk, want een goede gezondheid bevordert een gezonde ziel. Het tegenovergestelde is ook waar: een gezonde ziel bevordert een gezond lichaam. Zowel het lichaam als de ziel staan namelijk met elkaar in verbinding en beiden verdienen onze aandacht.

Voeding speelt een grote en belangrijke rol bij het behouden van een goede gezondheid en om deze reden heeft Allah ons voedselvoorschriften gegeven. Allah heeft hiermee bepaalde voedselsoorten verboden. Dit vanwege de slechte effecten die deze voedselsoorten op onze gezondheid kunnen hebben. Daartegenover heeft de islam natuurlijk alle goede en gezonde voedselsoorten toegestaan en sommige voedselsoorten heeft Hij zelfs geprezen. Allah zegt in de Edele Koran:

“O gelovigen, eet van de goede dingen waarmee Wij jullie hebben voorzien en wees dankbaar aan Allaah als jullie werkelijk alleen Hem aanbidden.” (Koran: 2:172)

Zoals we kunnen zien is er in de islam dus veel aandacht voor voeding en de manieren waarop we voeding dienen te nuttigen. Dit laat het belang zien van de juiste voeding voor een goede gezondheid van mensen.

Allah beschermt ons door bepaalde voedselsoorten voor ons verboden te maken. Het bijzondere van deze verboden is dat er uit vele onderzoeken blijkt dat deze voedselsoorten ook slecht zijn voor de gezondheid van de mens. Dit wordt keer op keer bevestigd. Maar zelfs al zouden wij de wijsheden achter bepaalde verboden nooit leren kennen, dan nog zouden wij ons altijd aan de verboden moeten houden. Onze Schepper weet immers het beste wat het beste voor ons is en daar dienen wij op te vertrouwen.

Een goed gebalanceerd dieet in de Koran

De Koran heeft zich niet alleen beperkt tot het benoemen van toegestane en verboden voedingssoorten, maar geeft ons ook nuttige tips met betrekking tot een gebalanceerd dieet, wat bijdraagt aan de groei, het versterken en het herstellen van het lichaam. Een goede voeding bevat onder andere dierlijke proteïnen, vet, calcium, ijzer, zout en dergelijke. Het best gebalanceerde dieet bestaat uit vlees, vis, verse melk, kaas en fruit. Al deze voedingssoorten worden direct en indirect in de Koran vernoemd.

Zo zegt Allah over dierlijke proteïnen in de voeding van de mens (16:5):

“En het vee, Hij schiep het voor jullie, in hen zijn warmte en talrijke voordelen en jullie eten van hen.”

In dit vers leert Allah ons dat er talrijke voordelen aanwezig zijn in vlees. Ook heeft Allah het vlees van gevogelte genoemd in de Koran (56:21):

“En vlees van gevogelte, wat zij maar verlangen.”

Een andere bron van dierlijke proteïnen is vis. Vis wordt beschouwd als een voedselsoort die rijk is aan proteïnen, een zeer belangrijke stof voor de mens. Allah heeft gezegd (35:12):

“En de twee zeeën zijn niet gelijk. De ene is zoet, fris en aangenaam om van te drinken, de andere is zout en bitter, maar uit beiden eten jullie vers vlees.”

Het nut van verse melk wordt benadrukt met de volgende woorden (16:66):

“En voorwaar, voor jullie is er in het vee zeker een lering: Wij geven jullie van wat er in hun buiken is, tussen mest en bloed, pure melk, gemakkelijk voor de drinkers.”

De voordelen van fruit als een goede voeding kunnen we herleiden uit het volgende vers, waarin Allah zegt (16:67):

“En van de vruchten van de dadelpalm en de druivenstruiken maken jullie een bedwelmende drank en een goede voorziening.”

Tevens zijn er verzen die spreken over groenten en fruit in het algemeen. Zowel groente als fruit spelen een belangrijke rol in een gebalanceerde voeding. Allah zegt in de Koran bijvoorbeeld (6:99):

Hij is Degene Die water uit de hemel doet neerdalen en Wij laten daarmee allerlei soorten gewassen voortkomen, waaruit Wij groenten laten voortkomen en waaruit Wij dikgepakt graan laten voortkomen en uit de dadelpalmen, uit de kolf ervan, laaghangende dadeltrossen; en tuinen met druivenstruiken en olijfbomen en granaatappelbomen, gelijksoortig en niet gelijksoortig. Beziet hun vruchten wanneer zij vrucht dragen en (beziet) hun rijping.

Gematigdheid

De islam is een complete religie en zoals we hebben kunnen zien, toont de islam ons ook wat goed is en wat niet goed is op het gebied van voeding. En de islam onderwijst ons niet alleen dat, maar het leert ons ook wat de beste manier is van eten. Gelovigen worden geadviseerd om gematigd in alle aspecten van het leven gematigd op te treden, ook tijdens het eten. Een bewijs hiervoor is terug te vinden in de Koran, Allah zegt namelijk over gematigd eten en drinken (7:31):

“En eet en drinkt en overdrijft niet. Voorwaar, Hij houdt niet van de buitensporigen.”

De profeet (vrede en zegeningen zij met hem) is de beste leraar en hij heeft ons de islam onderwezen, ook op het gebied van gezondheid. Zo heeft de profeet (vrede en zegeningen zij met hem) eens gezegd in een overlevering van At-Thirmidhi dat er geen slechter vat is wat gevuld kan worden dan de maag en daarom zouden we gematigd moeten eten. De profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft namelijk gezegd:

“Geen mens vult een erger vat dan zijn maag. Een paar happen zouden voor de zonen van Adam voldoende zijn om zijn rug recht te houden, maar als hij meer moet eten, laat hem dan een derde met zijn voedsel vullen, een derde met zijn drinken en een derde leeg laten om gemakkelijk adem te kunnen halen.”

Wij worden dus geadviseerd door Allah en Zijn profeet (vrede en zegeningen zij met hem) om voor onze magen te zorgen en om onszelf te onthouden van voedsel en handelingen die ziekten kunnen veroorzaken in onze lichamen. Eén van de manieren om deze opdracht op te volgen is door ervoor te zorgen dat je eet en drinkt, maar dat je stopt voordat je vol bent. En dit is de beste wijze, want nogmaals, Allah zegt (7:31):

“En eet en drinkt en overdrijft niet. Voorwaar, Hij houdt niet van de buitensporigen.”

De etiquette van het eten en drinken

De islam leert ons hoe we gezond kunnen blijven en het leert ons ook de etiquette van het eten en het drinken. De profeet (vrede en zegeningen zij met hem) was degene die deze belangrijke etiquette aan zijn volgers bekendgemaakt heeft en het is dezelfde etiquette die ook vandaag de dag nog door talloze moslims gebruikt wordt in het dagelijkse leven.

De profeet (vrede en zegeningen zij met hem) vroeg zijn metgezellen om hun handen te wassen voor en na het eten. Ook gebood hij hen om voor het eten Allah te lofprijzen en om Allah ook na het eten te prijzen en dankbaarheid aan hem te tonen. Hij gaf de opdracht om met de rechterheid te eten, om pas te gaan eten wanneer zij echt honger hadden en om niet overmatig te eten en te drinken.

Conclusie

Uit al deze zaken en vanuit de eerder genoemde zaken in dit artikel, kunnen we het belang van een gezonde en gebalanceerde voeding opmaken. Maar niet alleen het voedsel zelf is belangrijk. Zoals we hebben kunnen zien, is ook de wijze waarop wij voedsel nuttigen belangrijk, evenals de hygiëne. Al deze zaken kunnen geplaatst worden in het licht van de Koran en de Soennah en dat laat wederom zien hoe perfect de islam is.

 

Tips voor alle moslims

Omdat we gezamenlijk niets liever willen dan een gezonde samenleving, sommen we hier enkele zaken op die wij jullie adviseren, voor het geval dit nog niet bekend was voor jullie. De allerbelangrijkste stelregel is: neem zoveel mogelijk afstand van gefabriceerde producten die onze voorouders niet kenden. Vaak zijn dit genetisch gemanipuleerde voedsel (GMO), die niet zo natuurlijk meer zijn. Bevorder daarentegen de inname van natuurlijke (en biologische) producten. Resultaat boek je wanneer je de adviezen regelmatig uitvoert en in jouw dieet (of eetgedrag) opneemt.

Algemene gezondheid- en voedseladviezen:

 • Vermijd een te dikke buik (ziekten).
 • Blijf oefenen (bewegen, sporten), want ons lichaam sterft langzamerhand af wanneer we stoppen met oefenen.
 • Honing (natuurlijk, onbewerkt) dienen we iedere dag in te nemen.
 • Dadels zijn een natuurlijke middel, rijk aan vitaminen en ijzer!
 • Nigella Sativa (zwarte zaad-/olie) geneest vele honderden ziekten.
 • Olijven en olijfolie zijn eveneens zeer gezond. Ook hier geldt: zolang het natuurlijk is.
 • Eet en drink gevarieerd!
 • Gebruik geen plastic servies, maar wel hout, metaal of glaswerk (onbespoten) om in te koken!
 • We eten teveel (verzadigd) vet, te veel zout, teveel (bewerkt) zuivel, te zoet en teveel rood vlees (eet max 500gr rood vlees per week!). Verminder dit!
 • We zouden meer vis, vezels, brood, knoflook/uien, groente en fruit (rode fruiten, druiven) moeten eten.
 • Verkies pure chocolade boven melk- of witte chocolade.
 • Wees bij ziekte geduldig, weet dat de Genezing van Allah komt en ga op zoek naar Zijn Genezing.

Aanbevolen voedselsoorten en producten:

 • Granaatappels
 • Zure fruiten zoals grapefruit, ananas, sinaasappel, passievrucht, citroen, witte bes, kruisbes, kiwi (groen), cranberry.
 • Roodkleurige fruiten en groenten zoals frambozen, bessen, tomaten  (in combinatie met olijfolie om enkele kankersoorten te bestrijden of af te remmen)
 • Curcuma longa (kurkuma) en gember zijn zeer gezonde producten.
 • Verkies groene mint thee boven andere dranken.
 • Goede vetten zoals Omega 3 (vis)

Het gebruik van welke producten dienen we te vermijden of te verminderen?

 • Inname van teveel zout.
 • Chips en andere zoutjes.
 • Gemanipuleerde of gefabriceerde vlees.