Er komt een Nationaal Coördinator Islamofobie om discriminatie, bedreiging en intimidatie van Moslims in Nederland aan te pakken. Dat heeft minister Grapperhaus van Justitie aangekondigd bij een Ramadan-viering met vertegenwoordigers van de Islamitische gemeenschap.

“Het veelkoppige monster van Islamofobie zich op veel plekken thuis. “Deze strijd mogen we niet aan de Islamitische gemeenschap alleen overlaten.”

De Tweede Kamer had afgelopen zomer gevraagd om zo’n coördinator. Volgens Grapperhaus wordt Islamofobie steeds zichtbaarder de afgelopen jaren, mede door sociale media. “Corona en economische tegenspoed zijn een voedingsbodem voor complottheorieën tegen de Islamitische gemeenschap, denk bijvoorbeeld aan de bewuste keuze door de media om bij iedere negatieve berichtgeving over de pandemie een foto van een vrouw met hoofddoek erbij te plaatsen.”

Veelkoppig monster

De nieuwe coördinator gaat begin volgend jaar van start en blijft zeker voor de duur van een jaar. Hij of zij gaat de minister van Justitie en Veiligheid adviseren over de aanpak van Islamofobie en moet zorgen voor een betere samenwerking tussen partijen die Islamofobie bestrijden zoals Meld Islamofobie.

Volgens Grapperhaus voelt “het veelkoppige monster van Islamofobie zich op veel plekken thuis. “Deze strijd mogen we niet aan de Islamitische gemeenschap alleen overlaten.”

Het kabinet is ondertussen bezig om te onderzoeken of er ook een nationaal coördinator discriminatie en racisme moet komen. Dat maakte minister Ollongren eerder deze week bekend.

Kanttekening: Verbaasde gezichten zou je zeggen? Helaas is dit artikel van de NOS door ons gewijzigd. “Joden” is door ons veranderd naar “Moslims” en “Antisemitisme” naar “Islamofobie”. Islamofobie is net zo zichtbaar (zo niet zichtbaarder!) en ernstig als antisemitisme. Beide discriminatoire zaken dienen bestreden te worden door de overheid. Vind jij dat de Nederlandse en Belgische overheden genoeg doen om Islamofobie tegen te gaan? Laat het ons weten in de comments. Zelf melding doen van discriminatie en Islamofobie? Klik dan hier.