Wie zich bekeerd tot de Islam krijgt vaak te kampen met afwijzing en onbegrip vanuit de directe omgeving. Ouders begrijpen vaak niet waarom hun kind juist in deze tijd kiest voor de Islam, waardoor er problemen kunnen ontstaan in de onderlinge relatie. Er is één ding dat zeker is, en dat is dat gedrag de grootste da’wah is. Da’wah en veel geduld zijn hierbij van essentieel belang, al is dit niet altijd even makkelijk. Als da’wah om wat voor reden dan ook niet lukt met woorden, probeer het dan middels ‘stille’ daw’ah. Dat wil zeggen dat je door handelingen en goed gedrag iemand indirect uitnodigt of kennis laat maken met de Islam. Dit kun je al doen door bijvoorbeeld een kopje koffie voor je moeder te zetten of haar zware boodschappentassen te dragen. Gewoon goed menselijk gedrag dus! Niet iedereen staat open voor een goed gesprek, juist dan biedt stille daw’ah de perfecte uitweg!
“En wees geduldig (O Mohammed), en jouw (opgebrachte) geduld is slechts dankzij Allah.”(De Koran, al-Nahl 16:127)
Het is niet niets dat je bent bekeerd. Geef je ouders dus de tijd en ruimte om aan het idee te wennen dat je Moslim(a) bent geworden. Vaak zijn wij al 10 stappen verder in ons hoofd, hier dienen we rekening mee te houden. Het is een aparte gedachte dat je zoon of dochter zich op een ander pad bevindt dan jij en zich bezighoudt met iets wat voor jou totaal onbekend is. Hierbij is het belangrijk dat je blijft communiceren met je ouders en ze op de hoogte blijft houden van de ontwikkelingen in jouw leven. Deze communicatie dient gepaard te gaan met veel geduld en liefdevolle woorden. Je zult ongetwijfeld te maken krijgen met tegengas vanuit je omgeving maar juist dan is het de kunst om rustig te blijven en gebruik te maken van wijze woorden.
Probeer discussies te vermijden en als er onderwerpen aan bod komen waar je weinig tot geen kennis over hebt, geef dit dan ook aan. Je krijgt vaak maar een paar kansen om de schoonheid van de Islam te laten zien, pak deze dus met beide handen aan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door uitleg te geven als je samen naar het journaal kijkt en er onwaarheden aan bod komen. Probeer gesprekken zo neutraal mogelijk te houden, zo wordt het makkelijker om erover te praten.
Accepteer dat niet iedereen dezelfde mening heeft als jij en probeer deze niet aan iemand op te dringen. Als iemand echt interesse heeft dan laat hij/zij dit wel merken. Laat zien dat je nog steeds dezelfde persoon bent maar dan met een prachtig geloof! Onderneem nog steeds dezelfde activiteiten die je vóór je bekering deed, zolang je je hier nog goed bij voelt en deze overeenkomen met de Islamitische richtlijnen. Probeer een balans te vinden tussen het opdoen van kennis en andere activiteiten. De profeet (Sallalahoe alayhi wa sallam) hechtte bijvoorbeeld ook waarde aan sport, zoals paardrijden en zwemmen! Je kunt nog steeds met je vrienden voetballen ter ontspanning of met vriendinnen bij elkaar komen voor een gezellige avond. Probeer jezelf in het begin niet te veel op te leggen. Het is goed dat je veel tijd besteed aan het opdoen van kennis, probeer jezelf echter niet af te sluiten van je vertrouwde omgeving. Hierdoor zullen je ouders vanzelf inzien dat je nog steeds dezelfde persoon bent maar dan met wat extra’s!
Denk aan het verhaal van metgezel Aboe Hoerayraah, wiens moeder ongelovig was en vervolgens de Islam toch accepteerde na de Ad’iyae van de profeet Mohammed vrede zij met hem en het verhaal van Ibraahiem -moge Allah tevreden met hem zijn- wiens vader ongelovig was. Verricht zoveel mogelijk smeekbeden voor je ouders opdat zij de Islaam zullen omarmen. Uiteindelijk is het Allah die leidt, en geef de hoop vooral niet op!
Hoe nu verder? Wat kunnen wij doen om iets voor onze ouders te betekenen? Lees snel verder voor do’s & dont’s.
[et_bloom_inline optin_id=optin_3]Breng jouw ouders minstens op de hoogte van wat jij als moslim(a) gelooft; Dat er slechts 1 God is die het recht heeft om aanbeden te worden en dat Mohammed (vrede zij met hem) Zijn laatste boodschapper is. Wees hier altijd duidelijk over, want Allah is de Almachtige. Probeer ze dus op de hoogte te brengen van het monotheïsme.
Wist je dat de meeste metgezellen van de profeet (moge Allah tevreden zijn met hen) ook “bekeerlingen” waren? Sommige metgezellen werden gemarteld, gedood of verbannen. We denken altijd dat wij het extreem moeilijk hebben als onze familie tegen de keuze om te bekeren is, maar wij zijn niet de enigen.
Ook “geboren” moslims zoals Marokkanen en Turken die hun geloof beter willen praktiseren krijgen soms te maken met verbanning of beledigingen. Wie er “niet bij hoort” moet zich voorbereiden op een hele koude douche.
Do’s
Geduld
Heb veel geduld…
Gun je ouders tijd!
Geef je ouders de tijd om te wennen aan grote veranderingen. Communiceer met elkaar hierover. Leg uit waarom je bijvoorbeeld de hijab gaat dragen of waarom je je baard laat staan.
Verricht veel du'a
Verricht veel smeekbeden opdat jouw naasten worden geleid.
Neem ze eens mee
Naar een lezing of moskee. Onbekend maakt onbemind!
Doe meer kennis op
Doe meer kennis op over misconcepties over de Islam.
Laat zien wie je bent!
Jij bent nog steeds dezelfde persoon, maar dan beter! Geef jouw ouders niet het gevoel dat ze hun kind hebben verloren…
Dont’s
Praat niet alleen over verboden
Vaak heeft men het alleen over de ‘verboden’. De basisregel is dat alles toegestaan is, totdat het tegendeel is bewezen. Praat daar over!
Geen onnodige discussies
Zijn jouw familieleden weer bezig met de 100-ste discussie over varkensvlees? Put jezelf niet uit, en laat het onnodig discussiëren achter je.
Word niet boos!
Het is moeilijk als een familielid kritiek levert of een opmerkingen maakt. Probeer dit gewoon te negeren en geef ook aan dat je het niet fijn vindt.
Verbreek geen banden!
Verbreek geen familiebanden! Ook niet wanneer zij jou “haten”. Zelfs grote tegenstanders zullen vroeg of laat inzien dat jij hun kind bent, en hopelijk toenadering zoeken tot jou.
Denk goed na
Denk goed na wanneer jij vragen beantwoordt van jouw ouders. Heb je geen antwoord? Zeg dan gerust “Dat weet ik nog niet” en ga op zoek naar een antwoord.
Moge Allaah subhana wa ta’ala onze lieve ouders leiden en de onwetendheid uit hun harten verwijderen!
Geschreven door onder meer Thirza Bos voor Stichting Bekeerling