BD.NL – DEN BOSCH – Maryam Lakwijk (69) is nu de helft van haar leven moslima, Jaimy Mol (31) is pas sinds kort bekeerd tot de islam. Beide Bosschenaren behoren tot een steeds grotere groep Nederlandse bekeerlingen.

Waarom ga je niet een keer mee naar de moskee? Die vraag kwam voor Jaimy Mol op een logisch moment. De geboren en getogen Bosschenaar was zich op dat moment aan het verdiepen in de islam. Sterker nog, hij was ernstig aan het nadenken om zijn katholieke geloof in te ruilen voor het moslimgeloof.

,,Ik ging met vrienden mee naar de moskee in Waalwijk. Het was een soort inloopavond. Ik voelde me er thuis, het gaf een bepaalde rust. En ik zag mensen van alle leeftijden en afkomst, ook Nederlandse jongens. Ik ging meteen meebidden. Ik sprak natuurlijk nog geen woord Arabisch, maar deed de anderen na. En ik vond het indrukwekkend, in verschillende rijen, knielend op de grond, voet aan voet.”

De oudste bekeerlinge van Den Bosch?

Maryam Lakwijk uit Den Bosch, voorheen Francis Lakwijk, bekeerde zich 35 jaar geleden al. ,,Mijn familie en andere Nederlanders noemen mij nog steeds Francis”, zegt ze. ,,Maar de meeste moslims weten niet dat ik Francis heet. Ik ben al 35 jaar moslim en ik ben gewend aan twee namen.”

De eerste helft van haar leven was zij katholiek, de tweede helft moslima. In de jaren 80 van de vorige eeuw was het nog helemaal niet gebruikelijk dat Nederlanders kozen voor het moslimgeloof, weet Lakwijk nog maar al te goed.

De Bossche werd op haar 28ste verliefd op een Marokkaanse man. ,,Maar ik ben niet bekeerd tot de islam vanwege hem, hoor”, benadrukt Lakwijk, die onlangs na dertig jaar afscheid nam als vrijwilliger op de Bossche moslimbasisschool Nour.

Lakwijk was helemaal klaar met het katholieke geloof. ,,Ik ben kerkelijk opgevoed, maar ik zag het niet meer zitten in de kerk. Dat had vooral te maken met Johan ter Schure met zijn strakke ideeën”, doelt ze op de oud-bisschop van Den Bosch.

De kapper vroeg waarom ik niet wat meer ging lezen over de Islam

Op Instagram en TikTok kwam Jaimy filmpjes tegen over de islam, zoals van voetballers of rappers die moslim waren geworden. In diezelfde tijd had ik bij mijn Marokkaanse kapper in de Kruisstraat gesprekken over de islam. ‘Waarom ga je niet wat meer lezen over de islam?’, vroeg hij me. Daarna ben ik me echt gaan verdiepen in het geloof en kwam er steeds meer achter dat dit veel beter bij mij past dan het katholieke geloof. De islam geeft vastigheid en duidelijkheid. Ook bij tegenslagen.”

Hij noemt voorbeelden: ,,Het gevoel van saamhorigheid tijdens de ramadan is geweldig. Vijf keer per dag bidden geeft rust, je schakelt even alles uit. Het gebed geeft brandstof aan je ziel. En ik drink bijvoorbeeld geen druppel alcohol meer, dat bevalt me uitstekend. Nederlandse vrienden staan soms raar te kijken, maar het is wat het is.”

Het hele artikel lees je op de website van het Brabants Dagblad. Klik.