“Mensen kennen alleen het verhaal van Bilal. Mensen kunnen hooguit Mohammed Ali of Malcolm X noemen en zelfs met Malcolm X begint mensen te strugglen, want hij heet geen Mohammed.”

  • Salman, 25 jaar, geboren en getogen in Amsterdam.
  • Vanaf geboorte moslim.
  • Beide ouders Ghanese achtergrond.
  • Tweedejaars HBO student Software Engineering.

“Ik zie mijn huidskleur als een beproeving”

Beschrijf de rol van Islam voor jou.

Sssssish, wat niet, mijn leven is gebaseerd op de Islam. Alles wat ik doe in mijn dagelijkse leven, daar komt mijn religie in terug. Mijn manier van praten, manier van doen, houding, normen & waarden. De Koran en Hadith verwijzen vaak naar “be humble and be kind”. Dat is mijn streven in het leven.

Hoe zie jij de relatie van de Islam m.b.t. jouw donkere huidskleur?

Vroeger was het heel normaal dat je donker en moslim bent. Maar tegenwoordig ben je of donker of moslim of een bekeerde donkere man. Ik zie mijn huidskleur als een beproeving van mijn geduld en kennis. Omdat qua sociale status staan donkere mensen best wel laag op de sociale ladder. Laat ik het zo zeggen; je moet veel meer je mannetje staan als donkere moslim in het dagelijkse leven.

Hoezo zie jij jouw kleur dan als een beproeving?

De uitdaging zit hem niet in de religie, maar in de mensen die het praktiseren. Want de Islam leert ons dat iedereen gelijk is, en dat de religie geen onderscheid maakt tussen geslacht, etniciteit of kleur, maar mensen zijn vanaf dag één niet perfect en houden zich hier niet altijd aan.

De uitdaging waar ik dagelijks mee te maken is de onwetendheid over de grootte van de Islam in Afrika en hoe het beleefd wordt. “Oh oh, ik wist niet dat Afrika een islamitische gemeenschap heeft”. Alles wat gerelateerd is aan de islamitische gemeenschap in Afrika van het oosten van Zanzibar tot het Westen in Ghana. Mensen denken vaak dat moslims alleen uit het Midden-Oosten of noord-Afrika komen, maar bijna nooit uit Sub-Sahara Afrika.

Mensen kennen alleen het verhaal van Bilal, kunnen hooguit Mohammed Ali of Malcolm X noemen en zelfs met Malcolm X begint mensen te strugglen, want hij heet geen Mohammed of Ahmed. Mijn uitdaging is om mensen bewustzijn bij te brengen van donkere mensen in de Islam. Het is normaal dat er donkere moslims zijn en dat je niet bekeerd bent. Toevallig zat ik laatst met een vriend ook een Ghanese moslim, hij ervaart hetzelfde, met als standaard vraag: “Ben je bekeerd?”

In Nederland en vooral in onze gemeenschap, vinden we het vrij normaal dat Noord-Afrikanen moslim zijn maar je hebt ook enkeling die het niet is. Ik pas tegenwoordig dezelfde vragen toe, door de vraag te stellen “Ben je moslim”. Al kan het bijna zeker zijn dat iemand met een Noord-Afrikaans uiterlijk en de naam Ali, moslim is. Vaak krijg ik reacties als “Ja dat is toch duidelijk?” Ik doe dit om moslims wakker te schudden, om ze ervan bewust te maken dat er meer moslims zijn behalve met een Noord-Afrikaanse of Midden-Oosterse achtergrond.

Ervaar je dit ook in Moskeeën in Amsterdam, waar het dominerend Turks of Marokkaans is?

Ik ga sinds 2019 niet meer naar een moskee waar één etniciteit domineert. Ik doe dit bewust niet meer. Ik ga vaak naar Osdorp want daar is het gemixt, ik zoek de mix op want ik hou van diversiteit want dat is de islam. Het is een religie voor alle volken, het is niet Marokkaans, niet Turks of Indonesisch.

Hoe ervaar je dit buiten religieuze plekken en bijeenkomsten om?

Als ik op straat loop met een dame die moslima is of zou kunnen zijn, dan krijg ik gelijk boze blikken. Mensen gaan boos kijken naar ons allebei. Ik begrijp het eigenlijk wel… nee ik begrijp het niet, maar het is voor mij zo ‘normaal’ geworden, dat ik weet dat als ik met iemand omga die niet gauw een donker persoon toe laat in de familie dat je moet uitkijken op straat.

Ik heb het ook een keer meegemaakt. Ik liep met een getrouwde collega (met hoofddoek) samen naar de metro. Ze werd uitgescholden voor negerhoer. “We keken elkaar aan en zeiden hebben ze het tegen ons?”

Stel je voor je zou in een stadium komen dat je openstaat voor een partner, hoe zou je er dan mee omgaan?

Tegenwoordig hou ik er ook rekening mee, ik moet niet zomaar op straat lopen met een collega, of ook op school ben ik heel voorzichtig. ik hou heel veel afstand van moslima’s met bepaalde etnische achtergronden. Ik zou eerlijk niet zo snel openstaan voor een Noord- Afrikaanse of Midden-Oosterse vrouw, omdat helaas vaak uit die gemeenschappen de problemen komen met betrekking tot donkere moslims.

Wat wil je de rest van de islamitische gemeenschap meegeven?

Ik zou zeggen, begin bij oprechte acceptatie en erkenning. Arabieren hebben ook een verleden met slavernij. Daar begint het al. Los daarvan, verdiep je erin. Doe het bewust en onbewust. Ga met mensen om buiten je gemeenschap. In de Bijlmer of in Osdorp tijdens de Ramadan komen veel donkere moslims, maar ook Aziatische.

Net zoals dat je op reis gaat naar andere landen, ga ook op reis in andere moskeeën in je eigen land om nieuwe mensen van verschillende achtergronden te leren kennen.

Dit verhaal verscheen het eerst op SAUWT.ONLINEWe are a new Generation

Wil je ook jouw verhaal doen op Stichting Bekeerling? Stuur jouw verhaal dan met een foto naar: laura -apenstaartje- bekeerling.be!