De moslimlegende Mohammed Ali is op 74-jarige leeftijd overleden. De wereldberoemde bokser blies vrijdagavond volgens NBC News in een ziekenhuis in Arizona zijn laatste adem uit. Ali was donderdag opgenomen vanwege een stoornis in zijn ademhaling. Al snel kwamen berichten naar buiten dat de situatie van de oud-bokser hard achteruit ging.
Mohammed Ali heeft de Heilige maand Ramadan 1437 helaas op 2 dagen na gemist. Hij stierf op vrijdag; de belangrijkste dag voor moslims in de maand Sha’ban. Hij inspireerde miljoenen mensen vanwege zijn principes, eerlijkheid en persoonlijkheid. Mede door hem zijn tienduizenden mensen bekeerd tot de Islam; moge Allah het van hem accepteren.
“Mijn gezondheid ligt in de Handen van Allah, Hij die ons op verschillende manieren beproeft. Wat gebeuren zal, zal gebeuren. Ik ben niet de “Grootste”, dat is Allah. Ik werk voor Allah.”
De olympisch kampioen van Rome 1960 in het lichtzwaargewicht werd legendarisch door onder meer zijn imposante techniek, trefzekere stoten en zijn gevoel voor show en entertainment binnen en buiten de ring. De bokser, die oorspronkelijk Cassius Clay heette maar zijn naam in 1964 aanpaste nadat hij was bekeerd tot de islam, leed ruim dertig jaar aan de ziekte van Parkinson. Ali bleef een een geliefd en actief publiek figuur nadat hij zijn bokscarrière had beëindigd. De oud-bokser had in 1996 de eer om de olympische vlam te ontsteken bij de openingsceremonie van de Spelen van Atlanta. Bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen behoorde Ali tot het selecte gezelschap dat de olympische vlag het stadion mocht binnendragen. De man uit Louisville, door velen gezien als de beste bokser ooit, trouwde vier keer en kreeg negen kinderen (zeven dochters en twee zonen).
Muhammad Ali staat boven de rest van de ‘sterren’
Wie met de neus naar de grond over de Hollywood Walk of Fame loopt, ziet de namen van ruim 2500 sterren voorbij komen. Maar er is een die je dan zult missen: die van de vandaag overleden bokskampioen Muhammad Ali. Toen Ali in 2002 op de boulevard in Los Angeles werd vereeuwigd, maakte de toelatingscommissie namelijk een uitzondering. De ster met de naam van een van de beste bokser aller tijden ligt niet in de stoep, maar hangt aan de muur van het Dolby Theatre.
In de stad van de sterren staat Ali dus letterlijk boven de rest. Waarom? De bokser wilde niet dat mensen “zonder respect” zomaar over zijn naam konden lopen.
Mohammed Ali redt man die zelfmoord wil plegen in LA
Na de dood van Mohammed Ali duiken allerlei verhalen en video’s op van de man, die al op erg jonge leeftijd een levende legende was. Hier ziet u een video uit 1981, waar Ali er als toevallige voorbijganger in slaagt een zwarte man te redden die zelfmoord wil plegen. Hij hangt metershoog uit een raam ergens in een wolkenkrabber in Los Angeles. De man wilde niet luisteren naar de politie, maar Ali weet hem er na een lang gesprek wel van te overtuigen om niet te springen. Het voorval bevestigde zijn status in de Verenigde Staten, zeker bij de zwarte gemeenschap, waar hij een echt rolmodel was.
Muhammad Ali in tien onvergetelijke uitspraken
Muhammad Ali maakte ook een onuitwisbare indruk met zijn manier van communiceren. Onderstaand tien van zijn meest memorabele uitspraken.
1. “Float like a butterfly, sting like a bee.”
Dansen als een vlinder, steken als een bij. Het is een uitspraak die Muhammad Ali dikwijls deed, onder meer in aanloop naar de gevechten met Sonny Liston en George Foreman.
2. “Don’t count the days, make the days count.”
Tel de dagen niet, zorg dat de dagen tellen. Trainen, trainen en nog eens trainen. Ali hield het zichzelf elke dag voor.
3. “I’ve wrestled with alligators. I’ve tussled with a whale. I done handcuffed lightning. And throw thunder in jail.”
Ik heb geworsteld met alligators, ik heb gestoeid met een walvis, ik heb de bliksem in de boeien geslagen en de donder in de bak gesmeten. Ali tijdens een van zijn vele spraakmakende persconferenties in aanloop naar een titelgevecht.
4. “I don’t count the sit-ups. I only start counting when it starts hurting because they’re the only ones that count. That’s what makes you a champion.”
Ik tel de sit-ups niet. Ik begin pas te tellen als het pijn gaat doen, want dat zijn de enige sit-ups die tellen. Dat is wat je een kampioen maakt. Door Ali meermalen aangehaald in interviews. Lees verder