Eén keer was de zaterdag overleden legende Muhammad Ali in Nederland. In het jaar 1976. Zij die erbij waren, koesteren de herinnering. ,,Ik ben niet gek op boksen, maar ik vond Ali geweldig.”

Het is fris op de Dijk in Volendam, deze dag in maart 1976. En The Greatest (bokser) is toch al een beetje grieperig. Wát doe ik hier eigenlijk, lijkt hij te denken.

3/8/1976

3/8/1976

Het was de enige keer dat Mohammad Ali, de grootste bokser ooit én fervent strijder voor gelijke rechten voor zwart Amerika, in Nederland was. Het zal de enige keer blijven. Ali stierf in de nacht van vrijdag op zaterdag in een ziekenhuis in Phoenix, aan bloedvergiftiging. Hij was een dag eerder opgenomen vanwege ademhalingsmoeilijkheden.

Volendam

Volendam

Als Muhammad Ali Nederland na drie dagen verlaat, kijkt hij in de slurf naar het vliegtuig nog een keer in de camera van Avro’s Sportpanorama. ,,Tijd dat de grootste bokser aller tijden jullie land verlaat. Ik hoop terug te komen als toerist, als ik meer tijd heb. Ik heb genoten.” Zover is het nooit meer gekomen.