De 23-jarige profvoetballer Davy van den Berg (Dawood) heeft zich tot de Islam bekeerd. Het overlijden van zijn moeder heeft zijn leven (toen 15 jaar) volledig op zijn kop gezet. De profvoetballer van PEC Zwolle heeft zich hierdoor bekeerd tot de Islam. “Ik heb mezelf lang voor de gek gehouden.” zei Davy tegen de Stentor.

“Als ze niet was overleden, had ik me waarschijn­lijk nooit tot de islam bekeerd”

Ineens was het leven voorbij…

In 2015, toen Davy 15 jaar oud was, bezocht hij zijn zieke moeder in de ochtend in het ziekenhuis. Zij had even hiervoor bloed opgehoest. De familie ging er van uit dat het niets ernstigs was, dus ging Davy na het bezoek snel naar huis om verder te studeren. Zijn moeder wenste hem veel succes met het leren en sprak hiermee haar laatste woorden uit tegen Davy…

Ze overleed plots aan een ernstige ziekte. Davy kon zelf nooit afscheid nemen van zijn moeder.

“Dat is heftig. Binnen een dag raakte ze buiten bewustzijn en konden we niet meer met haar praten.”

Alles werd anders

“En Wij zullen hen zeker de bestraffing van het wereldse (leven) doen proeven, vóór de grotere bestraffing. Hopelijk zullen zij terugkeren.”(Soerat as-Sadjdah: 21)

De dood zette het gezin op zijn kop. Zijn vader werkte fulltime en zijn zussen namen huishoudelijke klusjes op zich. Davy zelf was zoekende… Hij nam meer afstand van anderen. Uitgaan, roken of alcohol? Dat deed Davy niet. Zo kwam hij automatisch met soortgenoten in contact, veelal moslims.

“Ik trok veel met hen op omdat wij dezelfde normen en waarden hadden.”

Davy interesseerde zich beetje bij beetje in de Islam. Vooral na de dood van zijn moeder stelde hij zichzelf bepaalde levensvragen zoals “wat zou er na het leven komen?”

Hij voelde zich al helemaal moslim, maar dat uitspreken? Nee, dat bleef nog een lange tijd lastig.

“Ik heb mezelf lang voor de gek gehouden. Ik dacht na over de reacties van anderen.”

Instagram
Volg Davy online. Klik op het plaatje.

Sterven als moslim

Davy heeft na een gesprek met een vriend ervoor gezorgd om te sterven als moslim. “Ik heb me toen officieel bekeerd.” Sindsdien heeft hij rust gevonden. Mijn zus was deze week zelfs een dag op bezoek bij mij en deed mee met vasten. Bij PEC weten ze gewoon dat ik moslim ben en dat ik meerdere keren per dag bid. Soms bidden we ook samen met de andere moslims.”

Eenieder wordt beproefd naar gelang zijn geloof. Van de mensheid zijn de profeten het zwaarst beproefd, dan de beste na hen en daarna de beste na hen. De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Als ik ziek word, dan is mijn pijn gelijk aan die van twee mannen van jullie.”(al-Boekhaarie)

Van den Berg doet ook mee aan de ramadan. “Het klinkt gek, maar het wordt erg overschat hoe zwaar de ramadan is”, meent hij. “Je voelt je best wel licht, maar dat kan tijdens het sporten juist fijn zijn. Vooral het weinige slapen, dat je ‘s nachts opstaat om te eten voor zonsondergang, maakt het zwaar. 

Ik ben bekeerd, maar mijn ouders dan?

Lees meer op de stentor en voetbalverslaafd.