De 64-Jarige Mariyani kan eindelijk haar droom verwezenlijken na bijna drie decennia aan afval verkopen die ze in het geheim verzamelde.

“Ik wilde altijd al op Hadj gaan” Zei ze tegen de Turkse Anadolu Agentschap voordat ze vrijdag vertrok naar Saudi-Arabië.

Toen haar man in de jaren 80 stierf groeide haar verlangen om op Hadj te gaan. Als weduwe met vier kinderen zat ze met haar handen in haar haar: hoe zou ze geld kunnen verdienen om van te leven en te sparen voor Hadj? “Toen begon ik met afval verzamelen.”

Stiekem doorwerken

Mariyani werkte elke avond tot Fadjr. Wat ze deed in deze donkere uren? Recyclebaar afval verzamelen zoals plastic zodat ze deze kon doorverkopen. In 2012 had ze na 19 jaar omgerekend $1,750 gespaard. Met dit bedrag kon ze zich inschrijven voor de Hadj. Ze had nog een bedrag nodig om de aanvraag te voltooien, dit bedrag verzamelde ze in de jaren die volgden.

Geduld totdat het moment daar was

Haar kinderen steunden haar financieel in het dagelijks leven, maar wisten niet dat ze geld spaarde voor de pelgrimstocht. Mariyani vertelde haar kinderen pas in April dat ze op Hadj wilde gaan. 26 Jaren sparen was een hele onderneming, maar dat is nu geen zorg meer voor haar. Ze is er. In Mekka. Op bedevaart. Het allerbelangrijkste?

“Heb geduld. Ik spaarde en gaf nooit op. Ik voelde me nooit moe en keek uit naar het doel!”

Alles wat een moslim overkomt, kan als een gunst worden beschouwd. Als hem iets goeds overkomt waarvoor hij dankbaar is, dan is dat goed voor hem. Maar ook als hem iets slechts overkomt waarmee hij geduldig is, is dat goed voor hem. Allah zegt (interpretatie van de betekenis):

(En) slechts de geduldigen zullen volledig worden beloond zonder enige beperking.”(Soerat az-Zoemar: 10)

Moge Allah haar Hadj accepteren.