Een Goudse studente aan de Pabo-opleiding van een christelijke Hogeschool contacteerde Stichting Bekeerling met een wel heel leuk verzoek. Voor de “interculturele module” in het tweede leerjaar van de opleiding is het de bedoeling dat de 25 studenten zich verdiepen in de Islam. De studente nam telefonisch contact op met een vrijwilliger van de stichting die haar vervolgens verwees naar een sprekersoverzicht op onze website.
“We hebben heel veel mails de deur uit gedaan naar verschillende Islamitische organisaties en instanties, maar niemand heeft nog gereageerd. Wij vonden jullie organisatie erg professioneel overkomen, dus willen we graag een spreker van jullie uitnodigen.”
De studenten zouden in de werkweek verblijven in Bladel (Noord-Brabant) en kozen voor de dichtbijzijndste spreker: Mohammed (vader van) Dawood. Er werd een afspraak gemaakt voor de lezing en activiteit in de thuisstad van Mohammed, Tilburg.
In November ontving de El-Feth Moskee Tilburg samen met Mohammed (vader van) Dawood de klas. Onder het mom van een kopje Marokkaanse muntthee kregen de studenten en hun leraar een interessante lezing over de Islam voorgeschoteld. Aan interactie ontbrak het niet: de studenten vuurden een vragenregen op de spreker af. Veel van de vragen hadden betrekking op de overeenkomsten tussen de Islam en het Christendom.
(Tekst gaat verder onder de foto) Foto: De klas met de spreker.
Na de lezing was het tijd voor het gebed. De studenten namen (de vrouwen gekleed in lange jurken en hoofddoeken) achter in de gebedsruimte plaats om het gebed te aanschouwen. Een vast onderdeel van al onze bijeenkomsten is de bezoekers het Islamitisch gebed te aanschouwen (of met de bewegingen mee te doen). Grappig, leuk, rustgevend en vooral leerzaam!
“Het gebed vonden wij erg ontroerend… Wij voelden in de (gebeds)ruimte echt zo’n gewichtige lading. Hoe iedereen zo (synchroon) bad en jullie gebruiken zijn ontroerend…”
Islamitische da’wah folders
Alle aanwezigen ontvingen ter afsluiting twee Islamitische folders met meer informatie over waar de moslims in geloven. Ook kunnen zij op een van de vele contactmogelijkheden vragen stellen aan een van onze vrijwillig(st)ers als zij daar behoefte aan hebben.
(Tekst gaat verder onder de foto) Foto: Wie zei dat moslims niet mogen lachen? De klas luistert zeer aandachtig naar de lezing 🙂
Wee de laksheid van de Nederlandse moslims!
Hoe slecht is het gesteld met de Nederlandse moslimgemeenschap, wanneer de studente in kwestie door vrijwel niemand te woord werd gestaan op haar hulpvraag?!
Hoe slecht is het gesteld met de Nederlandse moslimgemeenschap, wanneer een (christelijke) student meent dat moslims niets van zich laten horen (da’wah)?!
Hoe slecht is het gesteld met de Nederlandse moslimgemeenschap, wanneer studenten na het volgen van één enkele Islamitische lezing zich voldaan voelen en de Islam (het Monotheïsme, de visie over Profeten) beter begrijpen?!
Hoe slecht is het gesteld met de Nederlandse moslimgemeenschap, wanneer de Moskeeën de deuren sluiten en de telefoon niet opnemen wanneer zich geïnteresseerde mensen melden omdat zij meer van de Islam willen begrijpen?!
Toekomstige projecten
Stichting Bekeerling zal het aantal da’wahprojecten de komende tijd uitbreiden. Er is een grote behoefte aan interculturele en interreligieuze Islambijeenkomsten waarbij de moslims worden gerepresenteerd door kundige sprekers en predikers.
Foto: De spreker kreeg van de klas een presentje.