“Ik ben de eerste man die jou als baby heeft vastgehouden. Jouw eerste schooldag heb ik je gebracht. Wat voor vader zou ik zijn als ik hier niet bij zou zijn?” Alleen op de bank zitten, terwijl anderen een dag vol gezelligheid beleven. Met het Offerfeest in aantocht probeert Luuk Kruijsdijk (22) dreigende eenzaamheid onder bekeerlingen te voorkomen. Zijn oproep leidt tot een stortvloed aan positieve reacties.

“Ik ben nu 1,5 jaar moslim, en de eerste keer dat ik het offerfeest heb gevierd was ik best alleen. Nu heb ik (gelukkig) naar mate van tijd meer mensen om me heen, maar veel (bekeerlingen) zijn misschien introvert en nog steeds alleen.”

Hoe kwam Luuk in aanraking met de Islam?

Luuk kwam voordat hij zich tot de Islam bekeerde meerdere malen in aanraking met moslims en Islamitische rites. “De Islam was heel onbekend. Ik zag wel eens mensen met ‘jurken’ lopen op straat naar het vrijdaggebed. De oproep hoorde je, maar ik wist niet echt wat ik ervan moest vinden. Toen ik ermee in aanraking kwam dacht ik: “Zo gek is het eigenlijk niet voor mij”.”

Interesse in het daadwerkelijk bekeren begon voor Luuk bij Anasheed, oftewel instrumentloze “muziek”. De Anasheed klonk als achtergrond van een video erg mooi in de oren, maar Luuk vond de Anasheed eigenlijk niet passen bij een Hollandse jongen, want het was toch “Islamitisch”?! Na een tijdje kwam Luuk in aanraking met de Koran. In de auto waarin hij met een jongen reed, werd Koran afgespeeld.

“Wat is dit voor mooie Arabische muziek?”

“Hahah” Zei de jongen. “Dit is helemaal geen muziek, maar de Koran! Die reciteren wij.” De eerste woorden van de Surah (hoofdstuk) raakten Luuk direct: “In de Naam van Allah, de Meest Barmhartige, Meest Genadevolle.”

Bekijk het filmpje om meer van zijn verhaal te horen. Sindsdien vindt Luuk het belangrijk dat eenzame moslims elkaar opzoeken.

Lees meer over Luuk Kruijsdijk en zijn strijd om eenzaamheid bij bekeerlingen aan te pakken:

AD.nl: Offerfeest is niet voor álle moslims een familiedag; bekeerling Luuk (22) strijdt tegen eenzaamheid

FunX: LUUK (22): “VERGEET BEKEERLINGEN NIET TIJDENS HET OFFERFEEST”