Het is 21 juni, internationale “Yoga-dag”. Sorry mensen, wij komen er even tussen. In de Islam is het verplichte gebed (Salat) dusdanig (vormgegeven) dat mensen er zowel mentaal, sociaal, spiritueel als lichamelijk mee bezig zijn. Als onderdeel van het gebed reciteert een moslim delen van de Edele Koran, uit hij of zij woorden van verheerlijking, verheffing en dank, en verricht hij of zij een aantal bewegingen zoals de handen tot schouderhoogte opheffen, met de handen voor het lichaam gevouwen staan, buigen, op de grond neerknielen en vooroverbuigen en zitten. De bewegingen in een gebed hebben specifieke doeleinden en betekenissen.
“Wij moslims doen al 1400 jaar aan iets veel beters en gezonders dan Yoga!”
Tijdens de Soedjoed (de neerknieling) werd ik een keer afgeleid en vroeg ik me af: “Wacht, dit is net als een yoga houding…’ Ik was nooit gehecht aan yoga, maar ik was bekend met de ‘voordelen’ en heb altijd gezegd dat ik het geen yoga behoef omdat ik al bid. Zonder enige twijfel is een van de meest bekende yogapositie de Balasana, oftewel de kinderpositie. Het is bijna identiek aan de soedjoed. Ik begon vergelijkingen te trekken tussen yoga en andere posities van de Salat. Tot mijn verbazing zag ik dat de verschillende posities van het islamitische gebed bekend waren binnen de yogawereld!
De Salat is een gunst, alhamdulillah (alle lof zij Allah). Hier vind je een aantal Salatposities samen met de meest vergelijkbare yogahoudingen en hun voordelen voor de gezondheid:
Staand: Qiyam en Namaste
Tijdens de Qiyam (Namaste) is er een gelijkmatige lichaamsgewichtsverdeling aan beide voeten. Dit verlicht het zenuwstelsel en verhelderd de balans van het lichaam. Het lichaam is geladen met positieve energie. In deze positie worden verzen uit de Koran gereciteerd. Tijdens het reciteren zorgen de geluidstrillingen van de lange klinkers A, I, en U ervoor dat het hart alsook de schildklier worden gestimuleerd.
Buigend: Ruk’u Ardha Uttanasana
Bij de ruk’u (Ardha Uttanasana) rek je de spieren van de onderrug volledig uit. Ook het bovenlijf, de dijen en jouw kuiten worden gestrekt. Het bloed wordt tijdens deze positie naar je bovenlichaam gepompt. De vitale spiergroepen in je onderbuik worden getraind, denk hierbij aan de maag en nieren.
Zittend: Julus en Vajrasana
Julus (Vajrasana) helpt bij de ontgifting van de lever en stimuleert de darmbeweging van de dikke darm. Deze positie helpt de spijsvertering om de inhoud van de maag naar beneden te drukken. Het helpt bij het genezen van aderen en gewrichtspijn, verhoogt de flexibiliteit en versterkt de bekkenbodemspieren.
Neerknieling: Soedjoed Balasana
Sujud is de meest belangrijke positie in het gebed. Deze positie stimuleert de frontale cortex van de hersenen. Dit brengt het hart op een hogere positie dan de hersenen, daardoor neemt de bloedstroom in de bovenste gebieden van het lichaam, vooral het hoofd en longen toe. Deze positie maakt het mogelijk om buikspieren te ontwikkelen en de groei van slapheid in de buik te voorkomen. Het zorgt voor de juiste positie van de foetus bij zwangere vrouwen, verlaagt de hoge bloeddruk, verhoogt de elasticiteit van de gewrichten en vermindert stress, angst, duizeligheid en vermoeidheid.
Geestelijk: Medidatie
Veel mensen verrichten Yoga met rustgevende instructies om hen te helpen om te mediteren. Met een zachte stem wordt beschreven hoe je moet ademen, denken, en wat te voelen. Reciteren van de Koran dient op een betere wijze als leidraad voor het individu. Moslims reciteren de Koran echter niet alleen tijdens het gebed, maar ook daarbuiten.
Volgens niet-moslims zou Yoga een rustgevend effect hebben op het menselijk lichaam. Moslims echter, weten wel beter; lichaam en geest worden -maar liefst- vijf maal per dag getraind.
Dit zijn slechts enkele voordelen verbonden aan de Salat, het Islamitische gebed. De voordelen van het reciteren van de Koran zijn, samen met andere functies van het gebed, veel groter en mooier dan we nu hebben behandeld. Het gaat om veel meer dan lichaam en geest: de psychologie, sociologie, neurologie: het Islamitisch gebed is beter!
Mocht iemand jou vanaf heden vragen of je aan “Yoga” doet, zeg dan luid en duidelijk: “Wij moslims doen al 1400 jaar aan iets veel beters en gezonders dan Yoga!”
Vertaald door zuster Kim K voor Stichting Bekeerling.