Na jarenlang godsdienst te hebben bestudeerd, en nadat ik tot de slotsom was gekomen dat de Islam de enige godsdienst is die aansluit bij mijn karakter en bij wie ik in de ogen van God wilde zijn, bekeerde ik me tot de Islam. Dat heeft mijn leven ingrijpend veranderd. Al heb ik er drie jaar over gedaan om tot deze beslissing te komen en na te denken over alles in mijn leven dat ik zou moeten achterlaten en alles wat ik in mijn leven zou binnenhalen, dan nog had ik er geen idee van hoezeer mijn leven zou veranderen. Ik had geen benul… Ik heb een lijst gemaakt van (enkele) zaken die ik nooit had verwacht.

7. Ik had niet verwacht dat ik het fijn zou vinden om me zedig te kleden

Ik dacht dat ik me in afzichtelijke, saaie kleren zou moeten hullen om de regels van de hijab te volgen. Enerzijds verlangde ik naar de luxe om zelf baas te zijn over mijn sexualiteit en om mijn schoonheid alleen te tonen aan wie ik wil, maar anderzijds wilde ik mijn eigen stijl niet verliezen. Nu, er is niets mis met onopvallende kleding als je daarvan houdt, maar zo ben ik niet. Ik ben DOL op kleuren en ik ben een erg creatieve meid die van mode houdt. Ik heb geleerd dat het niet nodig is om mijn eigen stijl op te geven enkel en alleen omdat ik me zedig wil kleden. Bescheiden zijn betekent niet noodzakelijk je stijl opgeven. Dat te ontdekken maakte me erg gelukkig.

6. Ik had niet verwacht zoveel soorten Moslims te vinden

Ik had niet verwacht dat elke Moslim die ik ontmoet zou proberen me in te lijven in zijn eigen soort Islam. Dit veroorzaakt veel verwarring bij broers en zussen die zich bekeren. Je doet niets anders meer dan controleren, controleren, controleren. Ken! Je! Bronnen! Wat zo fantastisch is aan de Islam is dat alles zo grondig werd gedocumenteerd en gecontroleerd. Ik heb dit op de moeilijke manier geleerd. Vlak na mijn bekering dacht ik dat elke Moslim meer wist dan ik. Dat was meestal ook zo, maar er zijn even goed Moslims die vurig de soort Islam aanhangen die hun ouders blindelings hebben overgenomen van hùn ouders en zij op hun beurt van hun ouders en zo voort. Moslim of niet-Moslim, ga naar de bron en vraag betrouwbare, bevriende Moslims en islamitische organisaties rondom je om de “Islamitische feiten” die ze je willen verkopen te controleren op hun juistheid. Worden ze boos wanneer je hen dit vraagt, ga dan gewoon weg. Hun trots vormt een probleem.

5. Ik had niet verwacht dat ik zoveel tijd zou winnen zonder die dagelijkse strijd met mijn haar

Voor ik Moslim werd, bracht ik ongeveer 5 uren per week door met het verzorgen van mijn haardos. Tijdens de periode van 12 jaar waarin ik hijab draag, besteed ik slechts een uurtje per week om mijn haar mooi te maken voor mijn wederhelft (nu, eerder 30 minuten. Sorry schat!). Ik heb bijna 4000 jaar uitgespaard op haarverzorging alleen (Ik ben goed in rekenen!) om nog te zwijgen over te zwijgen over het uitgebreide make-up programma dat is weggevallen. Fantastisch!

4. Ik had niet verwacht dat men van me zou verwachten dat ik mijn naam verander

Er is niets mis met mijn naam, dank je! “Theresa” betekent “zij die oogst wat ze zaait”. Hoeveel meer “Moslim” wil je het? Trouwens, de Sahabah hebben hun namen ook niet veranderd toen ze zich bekeerden. Hun namen werden Moslim-namen. De mijne ook. En die van jou kan dat ook worden.

3. Ik had de aanwezigheidscontrole niet verwacht

Ik had verwacht deel te zullen uitmaken van een gemeenschap. Zoals de meerderheid van de mensen in mijn land, was ik niet vertrouwd met een leven in gemeenschap. Wat ik niet had verwacht is dat mijn aanwezigheid in die gemeenschap zou worden gecontroleerd, in vraag gesteld en onderzocht. Waar was je vorige Jummah? Waarom heb je niet elke ochtend en avond de lezingen bijgewoond? Waarom kom je niet naar onze speciale Eid-viering? Het is allemaal goed bedoeld, maar wat ze niet lijken te begrijpen is dat ik een eenzaat ben. Ik heb echter geleerd dat je beter niet gaat, of tenminste onverschillig moet zijn over de vraag of je gaat of niet, als je wil dat mensen je leuk vinden en ernaar uitkijken dat je komt.

2. Ik had niet verwacht dat men van me verwacht dat ik een Midden-Oostenexpert word

Dat was ik niet en dat ben ik nog steeds niet en ik wil het ook niet worden. En wellicht ben jij het ook niet. Dat je ergens een uitgesproken mening over hebt, maakt je nog geen expert. Het is maar dat je het weet.

1. Ik had de liefde niet verwacht

Ik had niet verwacht dat volslagen vreemden in elk dorpje en elke grootstad die ik bezoek onmiddellijk van me zouden houden, enkel en alleen omdat we allebei van Allah houden. En ik had niet verwacht dat ik dat ook voor hen zou voelen.

Bron: IslamReligie.nl